Direct naar artikelinhoud

Zes kunstwerken voor ‘vierde sokkel’ Trafalgar Square

Zes kunstwerken maken kans om binnenkort een plekje te krijgen op de ‘vierde sokkel’ in de noordwestelijke hoek van Trafalgar Square in Londen. De in 1841 gebouwde sokkel bleef 150 jaar lang leeg, maar sinds 1999 worden er kunstwerken geëxposeerd.

Tot de genomineerde artiesten behoren dit jaar zowel Britten als buitenlanders. Zij presenteerden onder meer een gigantische blauwe haan, een stuk cake gemaakt van bakstenen en een veelkleurig ruiterstandbeeld.

De Engelse kunstenaar Hew Locke bleef het dichtst bij de oorspronkelijke bestemming van de sokkel, die ooit was bedoeld voor een ruiterstandbeeld. Lockes ontwerp is een replica van een 19e eeuws standbeeld van oorlogsheld Sir George White, dat zich even verderop op Portland Place bevindt. Alleen heeft Locke er een blinkende installatie van gemaakt, behangen met maskers en sieraden. “Overal in Londen staan standbeelden, maar mensen lopen er gewoon voorbij en negeren ze”, legde Locke uit. “Dat is al vijftien jaar een obsessie voor me. Het idee is om mensen nog eens te laten kijken en denken: ‘Wie zou dat geweest zijn?’”

Katharina Fritsch, een Duitse kunstenares, stelt voor om op de sokkel een metershoge jonge haan te plaatsen. “Op Trafalgar Square heb je standbeelden van generaals en admiraals. Deze haan drijft de spot met het mannelijke aspect van die grote helden”, aldus de kunstenares.

Brian Griffiths verwijst met zijn bakstenen cake eveneens naar de geschiedenis. Het recept voor de typisch Britse Battenberg-cake werd namelijk in 1884 bedacht ter ere van het huwelijk van koningin Victoria’s kleindochter met de Duitse prins Louis van Battenberg. Ook vindt Griffiths zijn ontwerp getuigen van typisch Britse humor.

De andere drie genomineerde ontwerpen zijn een berglandschap in de vorm van Groot-Brittannië, een koperen beeld van een jongetje op een hobbelpaard, en een interactief werk van het kunstenaarsduo Allora & Calzadilla. Dat laatste bestaat uit een geldautomaat met daarbovenop een pijporgel. Als je op de toetsen drukt krijg je orgelklanken te horen.

In 2009 gebruikte de Britse kunstenaar Antony Gormley de vierde sokkel voor zijn project One and Other. Hierbij riep hij gewone mensen op om honderd dagen lang, de klok rond, op de sokkel te gaan staan. Zo’n 2.400 mensen gaven hieraan gehoor. Zij mochten volledig zelf beslissen wat ze op de sokkel deden. Sommige deelnemers dansten en speelden muziek. Anderen zagen het als de ideale gelegenheid om een boodschap te verkondigen. Momenteel staat er het kunstwerk Ship in a Bottle van Yinka Shonibare.

De winnaar wordt volgend jaar bekendgemaakt. De genomineerde ontwerpen zijn tot 31 oktober te zien in de kerk van St Martin in the Fields, vlak bij het plein.