Direct naar artikelinhoud

Loon Bpost-topman legt interne PS-strijd bloot

Het conflict over het loon van de topman van Bpost, Johnny Thijs, leidt tot wrevel en spanningen binnen de PS. Voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) komt er regelrecht in conflict met de voorzitter van de raad van bestuur, Martine Durez, een vertrouwelinge van Elio Di Rupo.

Wat voorafging

Minister van Overheids-bedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wil dat Johnny Thijs fors inlevert op zijn loon. Labille voert een kruistocht tegen de hoge lonen van de CEO's van overheidsbedrijven. Labille schetste een kader waarbinnen de lonen van de topmanagers moeten passen, en dat kader zal ook gelden voor Thijs. In regeringskringen is sprake van maximaal 600.000 euro. Dat wijkt sterk af van de ruim 1 miljoen euro die de raad van bestuur van Bpost voorstelt.

Dat de PS een amalgaam is van verschillende baronieën is een publiek geheim. Die clans hebben zowel ideologische als regionale voedingsbodems.

Jean-Pascal Labille, de minister van overheidsbedrijven behoort tot de clan van Laurette Onkelinx. Beiden stammen uit Luik - Labille woont er nog, Onkelinx verhuisde naar Brussel. De band met Wallonië heeft ze evenwel nimmer gelost. De Parti Socialiste wil en moet absoluut zijn dominantie behouden in het zuiden van België in het perspectief van 2014.

Onkelinx behoort daarom tot de harde linkse vleugel, waartoe ook Labille zichzelf rekent. En dat ze daarmee af en toe in conflict komen met Elio Di Rupo, die als eerste minister een iets minder partijpolitiek parcours kan rijden ligt dan ook in de lijn van de verwachtingen.

Detail: Labille werkte in de jaren negentig voor het revisorenkantoor van wijlen Michel Daerden, het soort cliëntelisme waar Di Rupo zich hard tegen afzette. Hij is tevens goed bevriend met Philippe Moureaux, de éminence grise van de PS-clan die het leiderschap van Di Rupo altijd ter discussie stelde.

Gezichtsverlies

Toen Labille de hakken in het zand zette om die verwende topmanagers met hun exorbitante lonen een lesje te leren - dat staat immers goed bij de linkse vleugel in de diepe zuiden - botste hij op de realpolitik van het beursgenoteerde semi-overheidsbedrijf.

Voorzitter van de raad van bestuur is Martine Durez, die als machtig mandataris overigens ook in dat andere beursgenoteerde overheidsbedrijf, Belgacom, een stevige rol speelt. Durez is tevens een echte vertrouwelinge van Di Rupo. Zij zette nu ook haar handtekening onder het verslag van het remuneratiecomité dat het loon van topman Johnny Thijs bepaalt. Een prerogatief van het comité overigens.

De krant De Tijd heeft de hand kunnen leggen op een brief van Bpost, die gericht is aan minister Labille. Daarin staat dat de raad van bestuur het loonvoorstel van Thijs heeft goedgekeurd en dat zijn loonvoorwaarden min of meer hetzelfde blijven.

Maar Labille heeft zich niet zomaar gewonnen, want dat zou ferm gezichtsverlies betekenen tegenover zijn linkse achterban. "In de regering is er nog geen akkoord over het loon van Thijs", meldt het kabinet-Labille droogjes.

Labille, die het liefste terugkeert naar de rust en de schaduw van zijn directiepost bij de socialistische mutualiteiten, wil dit erdoor drukken. Dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor 2014 is een belangrijk teken. De linkse soldaat van dienst kan even fiks armworstelen, en intussen zijn clangenoten een stevige dienst bewijzen.

In dit pre-electorale klimaat is het blijkbaar moeilijk om enige realiteitszin aan de dag te leggen. Thijs wordt hier niet meer op zijn kunnen beoordeeld, maar is een speelbal in een spel waartegen hij niks kan beginnen.