Direct naar artikelinhoud

Rente op dieptepunt

De Belgische tienjaarsrente daalt voor het eerst onder 2 procent. Dat is goed nieuws voor de schatkist en voor wie een woonkrediet wil aangaan. Spaarders zullen nog een tijd moeten leven met een habbekrats als rendement.

De rentevoet op tien jaar duikelde gisteren omstreeks 13.30 uur naar 1,948 procent, een nooit eerder gezien laagterecord. Die lage rente, als ze standhoudt, is bijzonder goed nieuws voor de schatkist. De rentelasten bedragen in België zowat 12 miljard euro per jaar, en als de rente zakt, scheelt dat al snel enkele honderden miljoen euro in de begroting.

De Belgische tienjaarsrente gaat al geruime tijd in dalende lijn. Op 25 november 2011 werd nog een piek bereikt van 6 procent. Toen voorspelden de meeste economen nog dat de rente voor maanden op een hoog niveau zou blijven hangen. Maar het tegendeel kwam uit. De langetermijnrente gaat sindsdien gestaag naar beneden, tot grote tevredenheid van de regeringen.

ECB

Dat is trouwens een algemene trend bij de noordelijke eurolanden: ook Frankrijk noteerde vrijdag een nieuw laagterecord. De Franse langetermijnrente zakte onder 1,8 procent.

Een verklaring voor de recente neerwaartse beweging is volgens Alexander De Groote van beurshuis Petercam te zoeken in een verwachte renteverlaging door de Europese Centrale Bank. "De markten anticiperen hier nu al op."

Volgens hem is er zeker plaats voor een renteverlaging in de eurozone, ook al staat de belangrijkste rentevoet nu al op een laagterecord van 0,75 procent. "Er is geen economische groei en een lage inflatie, wat ruimte biedt voor een renteverlaging. En er is het Amerikaanse voorbeeld van een zeer lage rente, waar de economie het nu weer beter doet", aldus De Groote.

Als de basisrente van de ECB straks mogelijk omlaag gaat, volgen de Belgische rentetarieven voor woon- en consumentenkredieten vrijwel automatisch. Dat is dus goed nieuws voor mensen met een hypotheeklening met jaarlijks aanpasbare rente. Hun maandelijkse aflossing wordt binnenkort goedkoper. Ook de tarieven voor nieuwe contracten zullen dalen. Maar ook de woonkredieten met vaste rente worden mogelijk interessanter. De vaste hypotheekrentes hangen immers af van de langetermijnrente.

Voor de spaarders is het aanhoudende lagerenteklimaat dan weer slecht nieuws. De ECB-rente stuurt vrijwel rechtstreeks de basisrente op spaarboekjes. De rente op sommige spaarrekeningen ging onlangs al omlaag. Belfius verlaagde deze week nog de rente op haar onlinespaarrekening. De basisrente ging van 1 procent naar 0,8 procent. De getrouwheidspremie bleef wel onveranderd op 0,3 procent. De grootbank verwijst naar de lage rente op de financiële markten als verklaring. Eerder verlaagden onder meer KBC en internetbank NIBC Direct de basisrente.

Opsteker

Investeringsdirecteur Jean Deboutte van het Agentschap voor de Schuld is voorzichtiger om een verklaring te geven voor de duik onder 2 procent. Hij wijst erop dat de druk op de rentevoeten zich voordoet in een periode dat er weinig activiteit is. "We zagen een soortgelijke beweging eind vorig jaar ook al eens." De vraag blijft of de daling structureel is en ook na de paasvakantie zal standhouden.

Een lage rente is goed nieuws voor de schatkist. België moet dit jaar voor zowat 75 miljard euro schulden herfinancieren, waarvan de helft langetermijnschulden. Volgens Deboutte is een derde van die doelstelling al gerealiseerd, "ook al tegen een zeer lage rente". Hoeveel de huidige, extreem lage rentevoet ons land kan opleveren, hangt af van het ijkpunt dat men hanteert, aldus Deboutte. "Bij de begrotingscontrole bijvoorbeeld lagen de rentelasten al zowat 150 miljoen euro lager dan op het moment dat de begroting werd opgesteld, eind vorig jaar." Als de tienjaarsrente rond 2 procent blijft schommelen, zal een extra 100 miljoen euro snel worden bereikt, klonk het nog.

"Heel goed nieuws en een verdiende opsteker voor de federale regering en alle Belgen", concludeerde ex-premier Yves Leterme op Twitter.