Direct naar artikelinhoud

Freddy Horion krijgt geen enkelband

Ondanks dat hij al 33 jaar in de gevangenis zit, vindt de strafuitvoeringsrechtbank van Brugge dat Freddy Horion nog niet klaar is om vrij te komen met een enkelband.

Neen dus, Freddy Horion komt niet vrij. Zelfs niet met een enkelband. Het was de eerste keer dat 'De Zonnebril' trachtte vrij te komen onder elektronisch toezicht. Terwijl Horion in principe al twintig jaar in aanmerking komt om onder voorwaarden vrij te komen, beklemtoont zijn advocaat Vincent Vereecke. "De jongste jaren verschijnt Freddy Horion automatisch voor de strafuitvoeringsrechtbank. Zonder dat hij daar per se zelf om vraagt. Nu hadden we wel een dossier ingediend met het oog op zijn vrijlating. Weliswaar een vrijlating met elektronische enkelband. Zie dat gerust als een soort tussenstap."

Vereecke zegt dat hij lessen trekt uit de njet die hij nu kreeg van de drie rechters van de strafuitvoeringsrechtbank. Wat de rechters precies tegenhoudt n wil Vereecke niet kwijt. "Ik spreek niet over de inhoud van het dossier. Maar ik zal rekening houden met hun verlangens en trachten te maken dat Freddy Horion vrij komt."

Geen gevaar meer

Want Horion meent dus wel degelijk dat hij recht heeft om vrij te komen. "Freddy Horion wordt vaak opgevoerd in lijstjes met gevangenen van wie het publiek veronderstelt dat ze nooit nog vrijkomen. Ik zeg u: Freddy Horion hoort in dat lijstje niet thuis. Veel te vaak wordt het concours gevoerd over de ernst van de feiten die hij pleegde (Horion kreeg in 1980 levenslang voor het uitmoorden van een vijfkoppig gezin uit Sint-Amandsberg en de moord op een vrouw in Gent, BJM). Maar dat is geen criterium waarover de strafuitvoeringsrechtbank zich moet uitspreken. Of zo iemand nog het recht heeft op een terugkeer in de maatschappij, dat is een ethische discussie. Maar de wet houdt met de ernst van de gepleegde feiten totaal geen rekening. Dus ja: Freddy Horion heeft het recht om vrij te komen. Eigenlijk gaat het er vandaag om of Freddy Horion nog gevaarlijk is. Ik zeg u: hij vormt geen gevaar meer."

Waarom Horion dan nog altijd in de cel zit? "De rechters vragen zich af hoe iemand als Horion in staat is om buiten de gevangenis een normaal leven te leiden. Terwijl wij een heel reclasseringsplan voor hem klaar hebben." Vereecke zal nu met zijn cliënt bekijken wat de opties zijn. Binnen enkele maanden zou Horion al een nieuwe kans (kunnen) wagen.