© AFP

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Honderd onthoofde lichamen gevonden in school nabij Mosoel

Iraakse militairen hebben in de buurt van het IS-bolwerk Mosoel een massagraf aangetroffen. Daarin lagen een honderdtal onthoofde lijken, meldt persagentschap AP.

sdv

Volgens een woordvoerder van de militairen werd het graf vandaag aangetroffen ten zuiden van de stad. Van de meeste slachtoffers van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bleven enkel nog de skeletten over. Het is nog niet zeker of de slachtoffer burgers of militiaren zijn.

Het Iraakse leger voeren al een maand hevig strijd in een poging om de stad Mosoel te heroveren op de IS-troepen. Ook de Koerdische Peshmerga-strijders willen IS verdrijven. De Pesmerga hebben maandag het stadje Bashiqa in de omgeving van Mosoel uit de handen van IS bevrijd. De jihadisten in de stad werden al twee weken lang omsingeld. Gevreesd wordt dat er zich nog IS-sluipschutters schuilhouden in Bashiqa.

De Peshmerga vielen Bashiqa vanuit vier richtingen aan. Hun stafchef, Jamal Imnaki, zei dat de Koerdische strijdkrachten het centrum van het stadje hadden ingenomen geholpen door luchtsteun van de door de VS geleide coalitie. Bashiqa ligt 13 kilometer ten noordoosten van de oostelijke buitenwijken van Mosoel, aan de voet van een gelijknamige berg. Op die heuvel zijn ook Turkse troepen gelegerd, die lokale strijders opleiden. Er woonden vroeger voornamelijk leden van de religieuze minderheid van de Jezidi.

De Peshmerga ondervonden minder weerstand dan verwacht, ook al wordt vermoed dat een zestigtal IS-sluipschutters zich schuilhouden in de stad, aldus de lokale bevelhebber Muhannad Sinjari. De Koerden neutraliseerden elf bomauto’s - een van de populaire wapens van IS - vooraleer ze erin slaagden hun doel te bereiken.

Laatste gevechten van Koerden

Het Iraaks leger, de Koerdische Peshmerga en lokale milities zijn drie weken geleden een grootschalig offensief tegen het IS-bastion Mosoel begonnen. Het gebied ten oosten van de grootstad is door de troepen grotendeels ingenomen. De verovering van Bashiqa is een van de laatste gevechten van de Koerdische eenheden, die bij de strijd om Mosoel zelf niet zullen ingezet worden.

De Iraakse premier Haider al-Abadi lanceerde midden oktober de herovering van de laatste Iraakse grootstad in handen van de jihadisten. Al-Abadi bracht zaterdag nog een bezoek aan de Koerdische president Massoud Barzani in zijn hoofdstad Erbil, om de betrekkingen tussen Bagdad en de Koerden te verbeteren.

De controle over Bashiqa en een aantal andere gebieden rond Mosoel, waar vele christenen, Jezidi en andere minderheden woonden, was lange tijd een struikelblok tussen Bagdad en Erbil vooraleer de Islamitische Staat de regio in handen kreeg in 2014.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER