Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Freya Piryns (Groen) bereidt afscheid van actieve politiek voor

Freya Piryns.Beeld BELGA

Antwerps gemeenteraadslid en voormalig senator Freya Piryns (Groen) denkt eraan om "tegen eind dit jaar" afscheid te nemen van de actieve politiek, zo vertelde ze in De Ochtend. Piryns staat bij de komende verkiezingen op de zesde plaats van de Antwerpse Groen-lijst voor de Kamer en is dus moeilijk verkiesbaar. Later dit jaar zou ze dan ook ontslag nemen uit de gemeenteraad.

Piryns (42) doet al twintig jaar aan politiek en zegt dat ze “sowieso al langer” heeft uitgemaakt dat het tijd is geworden om ermee op te houden. Ze beseft dat haar partij in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei wellicht geen verkiesbare plaats heeft gegeven, maar wil naar eigen zeggen niet natrappen.

De Groen-politica hoopt alsnog verkozen te worden, maar bereidt alvast haar afscheid voor. "Nu hebben we elf verkozenen in de Antwerpse gemeenteraad, ooit waren we daar met twee. Ik blijf nog tot eind dit jaar en wil hen (de Groen-gemeenteraadsleden, red.) de expertise doorgeven die ik opgebouwd heb rond onderwijs, wat een van mijn stokpaardjes is." 

Piryns zetelde tot 2014 in de Senaat. "De afgelopen vijf jaar heb ik niet meer voltijds aan politiek gedaan. Ik geef met veel passie les en werk ook als pedagoog. Het is tijd dat ik een bewuste keuze maak voor één ding.”