Direct naar artikelinhoud

Razzia's tegen radicale moslims doorkruisen Franse kiescampagne

Her en der in Frankrijk zijn opnieuw tien radicale moslims opgepakt. De politie deed gelijktijdig invallen in Pau, Bordeaux, Marseille, Carpentras, Valence en Roubaix.

Bij meerdere aanhoudingen was de Raid betrokken, dezelfde elite-eenheid van de politie die twee weken geleden scootermoordenaar Mohamed Merah doodschoot.

Dit keer zouden alle arrestanten geïsoleerde jihadisten zijn, zoals ook Merah dat was. Een aantal van hen zou al een training als terrorist hebben gekregen in de tribale gebieden op de grens van Pakistan en Afghanistan. Anderen zouden op het punt staan daarheen te vertrekken. Ze worden door de binnenlandse veiligheidsdienst beschouwd als "mogelijke geïsoleerde activisten", met een profiel dat vergelijkbaar is met dat van Merah. Van enige daadwerkelijke connectie met hem zou geen sprake zijn.

Sinds de aanslagen van scootermoordenaar Merah, die in Montauban en Toulouse zeven mensen doodschoot, is de Franse overheid een campagne tegen radicale moslims begonnen. Vorige week vrijdag hield de politie tegelijk zeventien leden aan van de radicale organisatie Forsane Alizza (Ridders van de Trots). Die hadden volgens procureur François Molins twee ontvoeringen op het programma. Ze zouden het hebben gemunt op een joodse onderzoeksrechter uit Lyon. Ook hadden ze een lid van de Joodse Defensie Liga willen ontvoeren. Bij hun aanhouding blijken een twintigtal vuurwapens en een granaat te zijn gevonden en handleidingen om explosieven te vervaardigen.

Eerder werd al zes radicale imams de toegang tot Frankrijk ontzegd. Ze zouden deelnemen aan een congres van de vereniging van moslimorganisaties in Frankrijk (UOIF). President Sarkozy stuurde die organisatie dinsdag aan de vooravond van hun congres een brief waarin hij nog eens waarschuwt tegen excessen. "Ik zal niet toestaan dat iemand op het Franse grondgebied tijdens een publieke bijeenkomst oproept tot haat, geweld, antisemitisme en aanvallen op de menselijke waardigheid en de grondslagen van de republiek." De UOIF had de president eerder juist bedankt voor zijn oproep om de gewone moslim niet te verwarren met excessen als de moordenaar van Toulouse.

Politieke tegenstanders vinden dat Sarkozy de campagne tegen moslimextremisme als middel gebruikt in de verkiezingsstrijd. "Dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt, is goed", vindt centrumkandidaat François Bayrou. "Maar dat mag niet leiden tot spektakelarrestaties voor het oog van de camera's." "Hoe kan het dat dit alles pas na Toulouse gebeurt?", vraagt de socialist François Hollande zich hardop af. "Misschien had er toch eerder ingegrepen moeten worden."

Marine Le Pen van het extreem rechtse Front National is praktischer. Hebben ze een visum, leven ze van een uitkering, sinds wanneer verblijven ze in Frankrijk? Dat zijn de vragen waarop ze van de minister van Binnenlandse Zaken antwoord wil.

Sarkozy maakte al vele jaren geleden van het thema veiligheid een van zijn politieke stokpaardjes. De socialisten worden op dat gebied minder serieus genomen. Sinds de moorden in Toulouse en Montauban stijgt Sarkozy in de peilingen. Ook zijn geloofwaardigheid groeit.

Lakse politie

Na de schietpartijen van Merah werd de politie van sommige kanten laksheid verweten: op iemand van wie bekend was dat hij tot tweemaal toe in de grensstreek van Pakistan en Afghanistan was geweest, had verscherpt toezicht moeten worden gehouden. De politie verweerde zich dat Merah nooit aanleiding had gegeven tot uitgebreide surveillance, omdat niets in zijn gedrag op radicalisering wees.

De arrestaties van de laatste dagen duiden op een beleidswijziging. In minder dan een week tijd zijn veel van radicale sympathieën verdachte moslims in voorlopige hechtenis genomen. Daaruit kan worden afgeleid dat de politie nu wel bereid is preventief op te treden. Al wordt in politiekringen de timing van de aanhoudingen in twijfel getrokken. "Dit komt misschien te vroeg, het dossier is niet rond", zei een lid van de antiterrorismebrigade tegen weekblad Canard Enchaîné.