Direct naar artikelinhoud

‘Nieuwkomers’ danken coach met twee goals

Kanu en Suarez kregen opnieuw hun kans en uitgerekend zij stonden in voor de goals. Concurrentie loont blijkbaar bij de landskampioen. Anderlecht nam pas na de rust de maat van de Truienaars.

Tot vorige week leken de plaatsjes op het middenveld ingenomen bij Anderlecht, maar na het vertrek van Jan Polak kreeg Kanu opnieuw zijn kans. De Braziliaan werd door Ariël Jacobs uitgespeeld in de offensieve punt van de driehoek op het middenveld. Dat betekende onder meer dat Guillaume Gillet een iets defensievere rol kreeg en dat lag hem duidelijk iets minder.

Matias Suarez mocht op de rechterflank opdraven, ten koste van Jonathan Legear. Lang niet alles wat de Argentijn probeerde lukte ook. Maar Suarez probeert veel en als hij aan de bal komt, ga je toch op het puntje van je stoel zitten. Suarez lijkt bovendien zijn imago van mooiweervoetballer helemaal te hebben afgeworpen, want ook tegen STVV liet hij weer heerlijke staaltjes van zijn techniek zien.

Odoi: ten onrechte rood

Toch kwam Anderlecht pas na rust op voorsprong, toen Kanu op aangeven van Boussoufa zijn vierde van het seizoen tegen de touwen buffelde. Dennis Odoi ging daarbij volledig door het lint. De verdediger claimde een duwfout, maar ook op de tv-beelden was achteraf weinig foutiefs te merken. Odoi kreeg geel, maar bleef maar mekkeren en kluiten uit het gras trappen. Toen hij minuten later een duel met Gillet aanging, was er niet meer aan de hand dan een botsing heup-tegen-heup, maar scheidsrechter Dierick zag in de fase een voortzetting van het wildemansgedrag van Odoi en stuurde hem ten onrechte met een tweede gele kaart naar de kleedkamer.

Anderlecht kreeg nog genoeg kansen om zijn voorsprong uit te diepen en Suarez rondde in twee keer een nieuwe assist van Boussoufa af. Romelu Lukaku liet overigens de beste kans van de wedstrijd liggen. Hij omspeelde wel doelman Van der Jeugt, maar besloot dan naast een leeg doel. De jonge spits van Anderlecht staat sinds de winterstop droog en lijkt moeite te hebben om weer zijn beste vorm te vinden.

“En toch ben ik niet ontgoocheld in Lukaku”, zegt Ariël Jacobs. “Integendeel, ik heb hem gezegd dat hij het als targetman goed gedaan heeft.” Lukaku kopte inderdaad flink wat ballen door, maar een spits wordt in de eerste plaats beoordeeld op zijn goals. “Ik weet ook dat hij zich zorgen maakt over die kans die hij miste”, zegt Jacobs. “Maar er zijn wedstrijden geweest waarin hij wel scoorde en waarin ik hem minder goed vond dan vandaag.”

Jacobs moest eerder al vaststellen dat Lukaku soms zo kritisch wordt voor zichzelf, dat het op zijn prestaties gaat wegen. “Het doelpunt is zijn drijfveer”, weet Jacobs. “En als hij niet scoort, zit hij daarmee. Op dit moment is hij ontgoocheld, maar als we het goed besproken hebben, kan hij het ook wel weer laten rusten.”

Vleugels

Hoe dan ook voetbalde Anderlecht intussen een 36 op 42 bij elkaar en is Silvio Proto intussen alweer 660 minuten ongeslagen. “Ik vond dit ook geen onaardige wedstrijd”, zegt Ariël Jacobs. “STVV was de voorbije week gesterkt door een 2 op 6 tegen de nummers twee en drie uit het klassement, maar wij moeten alleen naar onszelf kijken. Wij speelden met een hoge balcirculatie, al zochten we voor rust iets te weinig de ruimte op de vleugels.”

“Maar één keer moet die bal ook binnen gaan”, weet Jacobs. “Anders ga je zelf twijfelen en gaat de tegenstander moed putten. In de rust heb ik maar twee dingen gezegd: nóg meer over de flanken spelen en niet meestappen in het ongeduld van het publiek. Chapeau voor mijn spelers, want we hebben na rust nog sneller gespeeld en nog beter de ruimte gezocht aan de buitenkant.”

Dat uitgerekend Kanu en Suarez als nieuwkomers in het elftal scoorden, geeft aan dat Ariël Jacobs op iedereen kan rekenen. “Dat ik op iedereen kán rekenen of op iedereen wíl rekenen?”, zegt Jacobs. “Ik wíl op iedereen rekenen en dat moeten de spelers begrijpen. Als spelers concurrentie zien als een bedreiging, hebben we een probleem. Maar als ze beseffen dat concurrentie ons alleen maar sterker maakt als groep, dan is dat een pluspunt. Dan loont concurrentie.”(RN)