Direct naar artikelinhoud

Francken maakt beloftes niet waar over hervestiging vluchtelingen

Van de 550 mensen die hervestigd zouden worden, kwamen er 276 effectief over. Groen is hier niet over te spreken.

Haal vluchtelingen rechtstreeks naar België, zonder dat ze de gevaarlijke overtocht moeten maken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) deed de belofte om in 2015 op die manier 550 mensen in ons land te hervestigen. Daarvan kwamen er slechts 276 effectief over. De meerderheid kwam uit Syrië, al waren er ook 88 Congolezen bij. De doelstellingen werden niet gehaald door de grote instroom van vluchtelingen in de tweede helft van het jaar, geeft Francken zelf aan. De asieldiensten waren al overbevraagd.

In 2014 ogen de cijfers nog slechter. Toen kwamen er slechts 34 mensen over, een derde van de beloofde 100. Voor dit jaar, waar er ook 550 veilige overtochten zijn beloofd, is nog geen enkele hervestiging gerealiseerd. Wel is de overkomst van in totaal 236 Syriërs in voorbereiding.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die cijfers opvraagt, vindt die inspanning ruim onvoldoende. "Francken heeft mediatieke beloftes gedaan, terwijl hij maar al te goed weten dat de uitvoering mank loopt." Hij verwijst naar de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend. Die zei in de studio van De zevende dag dat Europa geen asiel meer moet verlenen, maar moet werken met hervestingen zoals in Canada. "Scoren in de media is blijkbaar belangrijker dan op het terrein", brengt De Vriendt daartegen in.

Francken voelt zich niet aangesproken door die kritiek. "Pas tegen 2017 moet het streefcijfer van 1.100 bereikt zijn", zegt zijn woordvoerder Katrien Jansseune. "Als de ongecontroleerde instroom stopt en daalt, dan zullen we kunnen focussen op de meest kwetsbaren."