Direct naar artikelinhoud

Didier Bellens incasseert bonus van 64.230 euro

Nadat eerder bekend raakte dat Belgacom-CEO Didier Bellens in 2011 2,6 miljoen euro loon opstreek, blijkt nu dat hij ook 64.230 euro winst maakte met aandelenopties van het bedrijf.

Bellens kreeg in 2005 een pakket aandelenopties van Belgacom. "Dit kadert in verloning op lange termijn", zegt woordvoerder Jan Margot. Wie dergelijke opties binnen de drie jaar uitoefent, betaalt daar meer belastingen op dan wie deze termijn laat verstrijken. Bellens deed dat, meer zelfs, hij hield uiteindelijk de opties bij tot dit jaar. Op 9 maart deed hij vervolgens twee transacties. Dat schreef De Tijd gisteren, en is ook zichtbaar op de website van de financieel toezichthouder FSMA. 46.905 aandelenopties werden die dag uitgeoefend door Bellens. Dat kostte hem 1,4 miljoen euro. Meteen verkocht hij de aandelen ook. Het leverde hem 1,07 miljoen euro op. Verlies: 332.791 euro. Maar daar stopt het verhaal dus niet.

De website van het FSMA maakt bij de eerste transactie melding van het volgende: "De opties geven de begunstigden recht op de dividenden uitgekeerd sinds toepassing van de opties." Bellens streek zo in één klap zeven jaar dividend op. Dat komt neer op een bedrag van 460.841 euro, na aftrek van de roerende voorheffing. Bellens betaalde in 2005 al 63.819 euro aan belastingen op de aandelenopties. Zo komt de netto winst van transactiedag 9 maart op 64.230 euro. Dit komt bovenop het nettoloon dat

Bellens jaarlijks ontvangt.

Afgelopen weekend raakte nog bekend dat hij in 2011 2,6 miljoen ontving aan salaris. Dat zorgde toen voor behoorlijk wat commotie.

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) kondigde aan dat hij de lonen van de topmanagers van Belgacom, BPost en de NMBS aan banden zal leggen. Magnette maakte daarbij gisteren duidelijk dat dit "alle vormen van verloning" zal omvatten. "We willen het hele systeem van verloning transparanter maken. Dit toont nog maar eens aan hoe complex dit is. We moeten met een waterdicht voorstel komen waar alles in zit, en daar werken we ook aan."

De topman bij Belgacom is niet de enige die een beroep kan/kon doen op dit soort opties, die retroactief recht geven op dividenden. Naast hem genieten nog zo'n 180 topmanagers bij Belgacom hiervan, bevestigt woordvoerder Margot. Eind 2010 kwam dit overeen met een bedrag van zo'n 11 miljoen euro aan uitstaande 'optiedividenden'. Deze techniek is niet uniek, maar toch uitzonderlijk, beweren experten. Belgacomwoordvoerder Margot betwist dat. "Dit wordt in veel ondernemingen toegepast", volgens hem.