Direct naar artikelinhoud

Fedasil kan weer dwangsommen voor dakloze asielzoekers verwachten

De opvangcrisis escaleert weer tot een humanitair drama. Ondanks een vonnis van de rechter krijgt een Afghaans gezin met een hoogzwangere vrouw en een driejarig kind geen opvang van Fedasil. Nochtans verplichtte de arbeidsrechtbank Fedasil om de familie een bed aan te bieden.

"Het gezin dat sinds vorige week in het land is, is zich al enkele keren gaan aanmelden bij Fedasil, maar werd telkens geweigerd", vertelt Monard. "Ik vrees dat ze pavrijdag opvang krijgen, wanneer de dwangsom ingaat, of helemaal niet." Eén nacht moesten ze al op straat doorbrengen, inmiddels slapen de drie in een sociaal centrum in Sint-Gillis, maar lang kunnen ze daar niet blijven. "Zelfs voor een vrouw die elk moment kan bevallen blijkt het onmogelijk om opvang te vinden."

Problematisch in het dossier is, los van het humanitaire aspect, dat het aantoont dat de opvangcrisis weer afglijdt naar de catastrofale situatie van vorige winter, toen ruim 6.000 asielzoekers op straat leefden. Wie de afgelopen maanden bij Fedasil aanklopte met een vonnis van de arbeidsrechter, werd immers nog geholpen. Maar dat lijkt nu voorbij. Ook het OCMW neemt asielzoekers die nergens terecht kunnen niet langer op.

Fedasil zelf geeft toe dat ze met de handen in het haar zit. "We stevenen duidelijk af op een crisis zoals die van vorig jaar, daar moeten we realistisch in zijn", bevestigt algemeen directeur Fanny François. Sinds april belandden al 1.942 asielzoekers op straat, deze maand zijn dat er al 445. "De instroom daalt zeker niet. Dwangsommen hebben we voorlopig nog kunnen afhouden, maar het is een kwestie van weken. Het is hoog tijd voor oplossingen." Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen roept de regering van lopende zaken op het probleem te ernstig nemen en maatregelen te treffen.