Direct naar artikelinhoud

TERUG NAAR AF

Het moeizaam bereikte klimaatakkoord tussen de gewesten en de federale overheid vertoont 'grote onevenwichten'. Die zijn onaanvaardbaar voor N-VA. Na zes jaar zijn we zo terug bij af.

Na zes jaar bakkeleien en zowat een maand voor de klimaattop in Parijs raakten de gewesten en de federale overheid het afgelopen weekend eens over de verdeling van de lusten en de lasten van de klimaatdoelstellingen. Het akkoord, waarvan de inhoud nog niet officieel bekend is, bepaalt de verdeling tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de federale overheid over de daling van de uitstoot van broeikasgassen, hernieuwbare energie, de verdeling van opbrengsten uit de verkoop van uitstootrechten en de bijdrage aan het internationale klimaatfonds.

De bevoegde ministers Marie Christine Marghem (MR, federaal), Joke Schauvliege (CD&V, Vlaanderen), Paul Furlan (PS, Wallonië) en Céline Fremault (cdH, Brussel) moesten wel nog terugkoppelen naar hun respectievelijke regeringen. Aan Vlaamse kant botst de ontwerptekst nu op grote bezwaren. Officieel wordt de tekst vrijdag voorgelegd aan de regering, maar nu al valt te horen dat het akkoord 'onevenwichtig' is.

"Dit is niet wat wij voor ogen hadden", klinkt het bij N-VA. Er worden vooral vragen gesteld over de verdeelsleutel en de verdeling van de opbrengsten van de verkoop van CO2-rechten. In het ontwerpakkoord krijgt de federale overheid 12 procent van de inkomsten. Daardoor moet Vlaanderen het stellen met slechts 50 procent van de inkomsten, daar waar de gebruikelijke communautaire verdeelsleutel 60 procent aan Vlaanderen geeft.

Op de lange baan

Anderzijds is de inspanning die Vlaanderen moet doen op het vlak van groene energie in het ontwerpakkoord lager dan het percentage waarvan de Vlaamse regering tot nu toe uitging: 10 procent in plaats van 10,5 procent. "De komende dagen zal moeten blijken waaraan nog kan worden gesleuteld." Na zes jaar onderhandelen dit bereikte akkoord terugsturen naar de onderhandelingstafel is hetzelfde als het opnieuw op de lange baan schuiven. Ook al is de klimaattop van Parijs binnen een maand, dat maakt geen indruk: "Liever een evenwichtig akkoord dan een slecht akkoord", klinkt het.

Op het kabinet van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege reageert men geprikkeld op de demarche van N-VA. "Deze ontwerptekst is evenwichtig. Een compromis is altijd geven en nemen. Als men die wil openbreken omwille van communautaire spelletjes, dan moeten ze dat eerlijk zeggen", klinkt het verontwaardigd.

Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen): "Als de regering nu al openlijk minister Schauvliege terugfluit, dan is er geen sprake meer van een akkoord. Intussen krijgt het klimaatbeleid in ons land een onvoldoende van Europa, maar dat deert de regering blijkbaar niet. Ze spelen met onze toekomst, dit is onaanvaardbaar."

Aan federale en Waalse zijde wordt overigens ook getalmd om het akkoord meteen goed te keuren.

Brussels minister Céline Fremault, die de klimaatcommissie voorzit, wacht op de ratificaties van de gewesten. Zaterdag nog zei ze dat er een persconferentie zou volgen. Voorlopig is er dus nog geen enkel antwoord binnen. De Brusselse regering zelf wilde liefst zo snel mogelijk groen licht geven. Mogelijk wil ze met een snel antwoord de andere regeringen aanzetten om de tekst ook goed te keuren.

Ons land komt met de billen bloot te staan in Parijs indien het geen klimaatakkoord kan voorleggen. Europa volgt met argusogen de vorderingen in de lidstaten omdat het enkel als Europees blok een vuist kan maken tegenover China of de VS in een klimaatconferentie. Zonder een eensgezind Europees akkoord valt dat drukkingsmiddel weg.

► 8