Direct naar artikelinhoud

Holland in volle bloei Het bonte hart van Holland

De lente in Nederland begint niet met de eerste zwaluw, maar met de eerste tulp in bloei. De streek waar elke lente de tulpen- en bloemengekte losbarst is het hart van Holland, dat ligt in de driehoek Leiden-Den Haag-Haarlem. Hier bevindt zich ook het wereldberoemde Keukenhof, het lentepark dat bezoekers uit alle windhoeken trekt. Keukenhof is een magneet voor bussen uit heel Europa, maar individueel kan het ook. “Onze bezoekers zijn mensen met heel jonge kinderen, en dan 45-plussers, al dan niet in groep. De gezinnen met tieners vallen er uit, dat is zo”, zegt Annemarie Gerards-Adriaansens, pr-manager van het park. Voor de jonge kinderen zijn er speeltuintjes, een doolhof en een dierenweide, of aangepaste initiatieven zoals de Speurtocht en de Bollebozenroute.

Het Keukenhof ligt in Lisse, zo’n 120 kilometer van de Belgisch-Nederlandse grens. Kortbij dus. Het geheim van het succes van Keukenhof is meteen ook het geheim van het hart van Holland: de vruchtbare geestgrond is de best denkbare grond voor bloembollen. Over een paar weken - de lente heeft een lichte vertraging door de strenge winter - zal het Keukenhof helemaal omgeven zijn door immense bloemenvelden, zover het oog kan kijken. Tulpen, hyacinten, narcissen, kleur bij kleur, soort bij soort. Men kan nu zelfs door de bloemenvelden varen met een fluisterboot. Wie echt de volle drukte wil, moet op 24 april afzakken naar de streek, dan is er de bloemencorso die vanuit Noordwijk een 40 kilometer lange route aflegt naar het Keukenhof. Goed voor zo’n 50.000 bezoekers. Misschien toch verstandiger om een ander weekeind te kiezen.

Keukenhof, het mooiste lentepark

Het mooiste lentepark ter wereld, zo betitelt Keukenhof zichzelf. Of nog: de meest gefotografeerde plaats op aarde. Keukenhof is hoe dan ook een uniek gegeven, een gigantische bloementuin die maar acht weken per jaar (18 maart tot 16 mei) open is en in die tijd meer dan 800.000 bezoekers lokt. Een nationaal monument in Nederland, Koninklijk Hollands en hét voorjaarssymbool bij uitstek. Keukenhof staat symbool voor de lente, met een gigantische display van alle voorjaarsbloemen, van krokussen, narcissen, hyacinten tot uiteraard de tulpen in alle variaties en kleuren. In totaal worden er met de hand 7 miljoen bloembollen gepland, weet Annemarie Gerards-Adriaansens. “Geleverd door negentig leveranciers en ingeplant door dertig tuinmannen.” Enkele dagen voor de officiële opening worden we rondgeleid langs de 15 kilometer wandelpaden op het 33 ha grote terrein. “Kijk, de bollen staan op barsten”, zegt de gids met tomeloos enthousiasme. In het park vindt men verschillende tuinstijlen, van de Engelse landschapstuin tot de Japanse plattelandstuin. Zeer aantrekkelijk zijn de zeven Inspiratietuinen , aangelegd op kleine perkjes. Stadstuintjes eigenlijk, waar men indrukken voor thuis kan opdoen. Er is veel vernieuwd in de laatste tien jaar. Zo zijn dit jaar de restaurants gemoderniseerd om de duizenden bezoekers in stijl te kunnen voeden. Men zit niet aan formica tafels maar aan sjieke houten tafels, in een luchtige, moderne hal.

Uiteraard moet men er nogal wat Hollandse traditie bijnemen, van een molen tot traditionele kledij, draaiorgels en Hollandse versnaperingen zoals haring en poffertjes. Heel modern is dan weer de modetentoonstelling Gejaagd door de wind, waar toppers als Jan Taminiau, Vikot & Rolf en Mattijs van Bergen de Nederlandse streekdracht van de negentiende en twintigste eeuw als inspiratie hebben genomen. Sinds dit jaar is er ook een workshop fotografie.

Lentenacht aan zee

Waarom een bezoek aan Keukenhof niet combineren met een dagje Hollandse Noordzee? Het plaatsje Noordwijk is maar enkele kilometers van Lisse verwijderd en biedt een schitterende combinatie van duinen, kust en strand. Noordwijk is niet erg groot, de dijk wordt er volledig overheerst door - hoe kan het anders - de Hotels van Oranje. Een plechtstatig uitziend viersterrenhotel, maar erg sfeervol, met grandeur-allure tegen lage weekendprijzen. Een aanrader, al was het maar voor de mooie kamer, het uitstekend ontbijtbuffet, het zeer aangename saunagedeelte en het groot speelzwembad voor de kinderen. En oh ja, de bar. Je kan hier een Keukenhof Special arrangement boeken vanaf 220 euro: voor die prijs verblijf je een nacht met z’n tweeën in een Comfort Room Oceanview Beach Hotel, geniet je van het uitgebreide ontbijtbuffet, en ook de entree tot Aqualand en Keukenhof is inbegrepen. Nog tot 31 maart loopt in Hotels van Oranje de actie ‘Twee nachten voor de prijs van één’. Deze promotie is beperkt qua beschikbare kamers en valt alleen telefonisch (0031 71 367 68 15) te reserveren met vermelding van ‘2 for 1’. De prijs van een kamer met ontbijt voor twee varieert van 99 euro (speciaal promotarief, beperkt beschikbaar) tot 156 euro voor een kamer met twee, ontbijt inbegrepen. Informeer je goed bij het hotel, want men werkt er met variabele tarieven.