Direct naar artikelinhoud

Bikkelen om erfenis Geeraerts

De drie kinderen van Jef Geeraerts maken zich zorgen over de afwikkeling van de erfenis. Erwin Mortier en Lieven Vandenhaute kochten een paar jaar geleden de inboedel van de schrijver over voor een appel en een ei, maar zijn kunstcollectie is volgens de familie een veelvoud waard. Er zouden ook kunstwerken verdwenen zijn.

Op 11 mei is het precies een jaar geleden dat Jef Geeraerts stierf. Hij was toen 85 en al een tijdje op de sukkel. In zijn allerlaatste interview, dat amper een week voor zijn overlijden in Humo verscheen, gaf de schrijver een erg verwarde en eenzame indruk. De relatie met zijn drie kinderen was al jaren gebrouilleerd. Zijn huis in Drongen lag er erbarmelijk bij, hij vertelde dat hij werd bijgestaan door radiopresentator Lieven Vandenhaute en schrijver Erwin Mortier, die zich over hem ontfermden. Ook publiekelijk presenteerden de twee zich als steun en toeverlaat van de schrijver.

Erica, Erwin en Ilse Geeraerts kijken nu met vertwijfelde blik naar het echtpaar Mortier-Vandenhaute, zo vertelden ze gisteren. Al ruim tien maanden wachten ze op de afwikkeling van de erfenis. Ze vermoeden niet alleen vertragingsmanoeuvres, maar stellen zich ook vragen over de afspraken die hun vader met het koppel maakte over zijn bezittingen.

3.000 euro

Belangrijk om weten: in 2013 kochten Vandenhaute en Mortier de Drongense villa van Geeaerts. De schrijver woonde daar tot aan zijn dood, maar het pand stond op naam van Els Agnenon, het nichtje van zijn overleden vrouw Eleonore Vigenon. Samen met Geeraerts richtte het koppel de Stichting Jef Geeraerts op en ze namen meteen ook zijn inboedel over, waar ze 3.000 euro voor betaalden. Het is vooral daar dat de knoop ligt.

"Wij zijn door de arts van Jef ingelicht over zijn dood", vertelt Ilse. "Hij vroeg ons naar het ziekenhuis te komen om de begrafenis te regelen." In het ziekenhuis blijkt dat de kamer van Geeraerts al aan een volgende patiënt is toegewezen, zijn persoonlijke bezittingen en identiteitskaart, die ze nodig hebben voor de begrafenis, zijn meegegeven met Vandenhaute of Mortier.

De kinderen stappen naar de politie om de identiteitskaart te krijgen, Vandenhaute komt daar de spullen afgeven. Niet veel later beslist de vrederechter om de villa in Drongen te verzegelen, al zal dat pas twee dagen later effectief ook gebeuren. Zo'n maatregel is niet ongewoon wanneer er onduidelijkheid is over de te verdelen erfenis.

Als op 17 juli een stoet van kinderen, advocaten en een vrederechter naar Drongen trekt voor een inventaris, blijkt dat de zegels van de poort en brievenbus los zijn. "De zegel aan de voordeur was nog intact, maar wie het huis kent, weet hoe je binnen kunt geraken", zegt Erwin Geeraerts.

De verdwenen zegels worden opgenomen in het pv dat standaard wordt opgemaakt als een verzegeling wordt opgeheven. "De verbroken zegels lagen opeengepropt in de brievenbus", zegt Nadine Verbeest, advocaat van de familie Geeraerts, nog.

Binnen is het een smerig boeltje. De omstandigheden waarin hun hoogbejaarde vader leefde choqueert de kinderen en ze vragen zich af waarom "al die zelfverklaarde vrienden de situatie hebben laten betijen".

Volgens de kinderen zijn er bezittingen verdwenen, vooral juwelen en kunstwerken, zoals een Permeke. De Geeraertsen tonen foto's met slierten spinnenwebben boven het bed, die suggereren dat daar tot voor kort een doek hing. Er is een foto van een glazen rek met Afrikaanse beeldjes en een lege, stofvrije ovale vorm. "Volgens ons wijst dat er op dat daar iets stond. We vragen ons af waar die werken naartoe zijn." De foto's willen de kinderen niet gepubliceerd zien.

Los daarvan betwist de familie dat 3.000 euro een schappelijke prijs is voor de inboedel, die heel wat waardevolle kunstwerken bevat. "Er staat een werk van Guillaume Bijl dat op 40.000 euro geschat wordt en een Mercedes Coupé." De familie spreekt over een verdoken schenking en vecht die transactie aan.

Tot slot is er nog de levensverzekering die Jef Geeraerts twee jaar voor zijn dood afsloot ter waarde van 152.000 euro, met Erwin Mortier als begunstigde. "Als rechtmatige erfgenamen komt ons driekwart van dat bedrag toe. Mortier beloofde ons maanden geleden ons deel over te maken, maar tot nader order hebben wij dat geld nog niet gezien."

In september werd een vergadering belegd om de zaak uit te klaren. Mortier en Vandenhaute waren daarbij niet aanwezig, voor de stichting schoof onder anderen Luc De Bruyckere (ondernemer en ex-voorzitter van Voka) aan tafel, als huidig voorzitter van de raad van bestuur. "Er is ons toen beloofd dat ze snel werk zouden maken van een overzicht van het vermogen, maar ook daarop blijft het wachten. Vragen van onze advocaat om meer duidelijkheid en spoed worden op de lange baan geschoven."

"We zijn niet uit op geld maar we willen wel dat de wettelijke spelregels gevolgd worden", benadrukken de drie kinderen. "De maat is vol, er gebeurt niets." Aan een formele klacht denken ze voorlopig niet, wel willen ze naar eigen zeggen aanklagen dat in een rechtsstaat erfgenamen op deze manier al te lang moeten wachten op wat hen toekomt. "We kunnen ons voorstellen dat we niet de enigen zijn in deze situatie."

Mortier en Vandenhaute willen niet reageren op de beschuldigingen. "We hebben geen zin in een polemiek met de kinderen van Jef Geeraerts", zegt Vandenhaute. "Ze moeten krijgen waar ze recht op hebben en dat zal ook gebeuren." Wel ontkent hij dat iemand moedwillig de zegels aan de villa verbroken heeft. "Misschien waren ze aangevreten door dieren."

Luc De Bruyckere laat weten dat de stichting alleen over de auteursrechtelijke erfenis gaat en zich niet mengt in het private luik. "Wij hebben alles gedaan wat mogelijk is. U moet weten dat het best een kluwen was om alles in kaart te brengen."

Volgende week, zegt De Bruyckere, komt de raad van bestuur samen. "Normaal kunnen we de zaak dan finaliseren. Ik ben verbaasd over de aantijgingen tegenover Vandenhaute en Mortier. Ik ken hen via de stichting en ze komen mij integer over. Ze hebben ook goed geholpen met het in kaart brengen van de auteurskwesties."