Direct naar artikelinhoud

Geen dag zonder bloedvergieten in Pakistaanse kiesstrijd

Almaar grimmiger wordt de sfeer rond de stembusslag die morgen in Pakistan wordt gehouden. Aan het eind van een campagne waarin geen dag voorbijging zonder politiek geweld, is gisteren de zoon van een oud-premier ontvoerd. Nooit eerder beleefde Pakistan zo'n bloedige verkiezingsstrijd.

Gewapende mannen ontvoerden Ali Haider Gilani, zoon van ex-premier Yousuf Raza Gilani en plaatselijk kandidaat voor de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Dat gebeurde in de stad Multan, waar hij een kiesbijeenkomst bijwoonde. De ontvoerders openden het vuur, grepen Haider vast en duwden hem in een wagen. Een lijfwacht werd doodgeschoten. Er waren vijf gewonden.

Tot nu toe heeft geen enkele groepering de ontvoering opgeëist. De taliban lieten weten niet verantwoordelijk te zijn. Gilani, die niet bij zijn zoon was toen die werd meegenomen, schoof de schuld in de schoenen van politieke tegenstanders. Een broer van de ontvoerde politicus, zelf ook kandidaat, zei dat de verkiezingen in zijn district niet zullen doorgaan als Haider niet snel wordt vrijgelaten.

Ali Haider Gilani is kandidaat voor een zetel in een provinciale raad in het district Multan. Zijn vader was enkele jaren premier tot vorig jaar juni, toen het Hooggerechtshof hem tot aftreden dwong. Dit omdat hij had geweigerd president Asif Ali Zardari te vervolgen wegens corruptie.

De leider van de Pakistaanse taliban, Hakimullah Mehsud, kondigde in een brief aan dat morgen in alle vier provincies van het land zelfmoordaanslagen zullen worden gepleegd. "Wij verwerpen het systeem van de ongelovigen dat democratie wordt genoemd." De voorbije weken zijn bij aanslagen door de taliban al meer dan honderd doden gevallen. De islamitische extremisten hebben het vooral gemunt op seculiere politici.

Kandidaten van de drie grootste partijen zagen zich gedwongen af te zien van grote verkiezingsbijeenkomsten. Zij moesten zich beperken tot kleine zaaltjes en advertenties in de kranten en op tv. De belangrijkste oppositiepartijen, de Pakistaanse Moslimliga-Nawaz van ex-premier Nawaz Sharif en de PTI van ex-sportheld Imran Khan, werden door de taliban ontzien.

Het verkiezingsgeweld verdrong het besef dat Pakistan met zijn geschiedenis van staatsgrepen en militaire regimes dit weekeinde een primeur meemaakt: voor het eerst heeft een democratisch gekozen burgerregering haar ambtstermijn volbracht en zal zij de macht overdragen aan een nieuwe gekozen regering.

Imran Khan aast op stem uit medelijden

'Ik heb gedaan wat ik kon, nu moeten jullie beslissen of jullie een nieuw Pakistan willen', sprak populair politicus en cricketlegende Imran Khan (60) na zijn metershoge val deze week. Met de beelden vanuit het ziekenhuis hoopt zijn partij sympathie op te wekken. Aan zijn duikeling van een vorkheftruck heeft Khan drie beschadigde wervels, een hoofdwond en een gebroken rib overgehouden. Khan wist de voorbije maanden een sfeer van geestdrift te scheppen, vooral onder jongeren - een derde van Pakistans 85 miljoen kiezers is jonger dan 30. Khan is daarmee de voornaamste bedreiging voor de conservatieve Pakistaanse Moslimliga van oud- premier Nawaz Sharif, die in de peilingen nog steeds favoriet is. De kans is groot dat de 'stem uit medelijden' Khan zo veel steun oplevert dat Sharif zijn rivaal nodig heeft voor een coalitie.