Direct naar artikelinhoud

‘Stop chantage en gesjoemel’

Standard neemt ook een duidelijk standpunt in tegen de play-offs. ‘Die formule is op geen enkele manier levensvatbaar.’

Afgezien van een communiqué op 28 januari, waarin de club liet weten voorstander te zijn van een competitie zonder play-offs met zestien of achttien en ze tegelijk weerlegde een apart tv-contract te willen afsluiten, onthield de Luikse directie zich van commentaar over de competitiehervorming. Gisteren doorbrak algemeen directeur Pierre François die stilte.

“De discretie die we onszelf oplegden in afwachting dat er een oplossing uit de bus zou komen, keert zich tegen ons”, zei François. “Hoewel rechtlijnig, wekt de positie van Standard steeds meer verbazing en argwaan. We worden zelfs met de vinger gewezen.”

Eigen enquête

“We hebben niet zomaar voor de afschaffing van de play-offs gekozen”, zei François. “Daar ging een opiniepeiling aan vooraf bij onze eigen fans. De overgrote meerderheid was tegen play-offs. Een mening die, zo lazen en hoorden we, gedeeld werd door de meeste redacties, coaches en spelers. Dat driekwart van de eersteklassers zich op 10 december uitsprak voor een terugkeer naar de gewone competitieformule was niet verwonderlijk. Wel verwonderlijk, zelfs ergerlijk, waren de gevolgen. We zijn inmiddels twee maanden verder en al die tijd werd er niets anders gedaan dan met spelers en financiële compensaties gemarchandeerd voor het behoud van de play-offs in de hoop dat de kwetsbaarsten zullen bijdraaien. De G4 regelen het tempo en bespelen de media. Met de zegen van de voorzitter van de Pro League. Achter onze rug, vermits we weigeren deel uit te maken van de ‘G’ of de ‘K’. Binnen de Pro League streven we al jaren naar meer armslag, meer beslissingsrecht, meer onafhankelijkheid. En wat doen de G4? Ze laten de boel verrotten en richten zich - als kinderen die de hulp inroepen van papa et mama - tot het uitvoerend comité en/of de algemene vergadering van de voetbalbond om de knoop door te hakken. Sluwe zet, want ze zijn in die instanties zo sterk vertegenwoordigd dat ze er op voorhand zeker van zijn hun gelijk te zullen halen.”

Solidariteit

Als voorbeeld haalt François enkele nota’s van de G4 aan. François: “Vorige vrijdag was de zitting van de Pro League al bezig toen ik inzage kreeg in nota’s van de G4 en van het uitvoerend comité, waarvan er één gedateerd was op 10 januari. Dat de nota’s opgesteld waren in het Nederlands en niemand moeite had gedaan ze te vertalen, vind ik uitermate betreurenswaardig. Maar wat me vooral deed steigeren, was een paragraaf waarin de G4 te kennen gaven dat Standard het recht zou ontzegd worden op zijn deel van de Pro League-sponsorgelden, indien wij het aandurfden in ons eentje een tv-contract aan te gaan. En dat terwijl de G4 er zelf mee dreigden de solidariteit te doorbreken en éénzijdige onderhandelingen op te starten voor de tv-rechten! Nogmaals: voor ons primeert het sportieve. Eerst de competitieformule en pas daarna het tv-contract.”

Niet naar rechtbank

Standard benadrukte gisteren nogmaals geen voorstander te zijn van play-offs. “Draai of keer het hoe je wilt, er is geen goeie formule voor play-offs. Bovendien heeft de huidige kalender - met zeven speeldagen uit de terugronde vóór de winterstop - een sportief onevenwicht gecreëerd. Met als gevolg dat acht van de vijftien clubs in dezelfde ronde tegen een totaal ander Charleroi moeten aantreden - ik pik er Charleroi uit omdat die in januari bijna een hele ploeg hebben gekocht.”

Ondanks alle onvrede overweegt Standard geen juridische stappen. François: “Standard is nog nooit naar een rechtbank gestapt en zal dat ook nu niet doen. Wij vragen alleen dat het gesjoemel en de chantage zouden ophouden en dat er rekening zou worden gehouden met de democratische stemming waarbij de play-offs werden verworpen.” (AR)