Direct naar artikelinhoud

‘Politici spelen alleen voor eigen publiek’

Volgt u de politiek nog?

“Ik moet wel voor Joods Actueel. Pas op, politiek interesseert me natuurlijk, maar de situatie begint op de duur toch vrij komisch te worden. We willen al een tijdje Yves Leterme interviewen, maar we hebben de aanvraag altijd uitgesteld tot er duidelijkheid was of hij nu premier ging blijven of niet. We hebben nu begrepen dat we dan wel eens heel lang kunnen wachten. Ik volg het nog, maar ik begrijp niet goed meer waar de partijen eigenlijk mee bezig zijn.”

Wat onthoudt u van de voorbije maanden?

“Dat België bestaat uit twee verschillende landen, dat vooral. We lezen mekaars kranten niet, we kijken niet naar mekaars televisieprogramma’s, we hebben een andere mentaliteit en we stemmen totaal anders. Links in Wallonië, rechts in Vlaanderen. Het is heel makkelijk om kritiek te uiten op politici - “los het op” - maar we zitten met een ongelooflijk complexe situatie. De meeste onderhandelaars zijn echt geen dommeriken, het is gewoon aartsmoeilijk om de totaal verschillende wensen van twee bevolkingsgroepen te verzoenen in één regering en één akkoord. Ik ben benieuwd of we daar ooit écht uit geraken.”

Wat moet er nu gebeuren?

“Begin al eens met te kijken waar het fout is beginnen lopen. Ik denk dat het probleem is ontstaan bij de verschillende kieskringen. Vlaamse politici komen enkel en alleen op in Vlaanderen. Een Bart De Wever hoeft zich niet de minste zorgen te maken over hoe zijn boodschap overkomt in het zuiden van het land, hij heeft daar helemaal niets te winnen of te verliezen. Voor Elio Di Rupo geldt net hetzelfde, hij moet alleen maar bezig zijn met hoe hij overkomt in Wallonië. Ze spelen 100 procent voor eigen publiek. En zo neemt iedereen standpunten in die het nadien haast onmogelijk maken om nog een middenweg te vinden. Een federale kieskring zou mogelijk al heel wat miserie kunnen oplossen.” (JV)