Direct naar artikelinhoud

App vertelt u of uw trein straks vol zit

'Uw vaste trein zit vol, neem er een later.' Een app meldt binnenkort of u niet beter een trein vroeger of later neemt omdat het te druk is op uw vaste trein. De ontwikkelaars hopen dat de NMBS ook iets met hun bevindingen zal doen.

De Spitsgids voorspelt binnenkort hoe druk het zal zijn op een bepaalde trein, aan de hand van een aantal berekeningen. "Het wordt geen aparte app", legt Pieter Colpaert van iRail uit. "De toepassing zal worden ingebouwd in veelgebruikte apps als Railer en BeTrains."

iRail ijvert er al een tijd voor dat organisaties als NMBS meer interne gegevens prijsgeven om externe ontwikkelaars en partijen als Google betere apps te laten bouwen. Nu slaan ze de handen in elkaar met pendelaarsorganisatie TreinTramBus.

Via die alternatieve apps worden nu al maandelijks 400.000 opzoekingen gedaan van pendelaars die de trein willen nemen. Als die opzoekingen in vergelijking met andere dagen afwijkend gedrag vertonen, kun je daar conclusies uit trekken over hoe druk de trein op zo'n moment zal zijn. "Als die conclusie niet klopt, zal de gebruiker die ook kunnen bijsturen, om de voorspelling steeds beter te maken."

Het is de ambitie om de gegevens over de overbezetting uiteindelijk door te sturen naar de NMBS, om gericht te vragen de capaciteit op een bepaalde lijn te vergroten. Dat ziet de NMBS graag komen.

'Gemiste kans'

"Alle informatie die wij krijgen over de drukte op de trein, is welkom. Maar wij nemen daar zelf ook al de nodige stappen", countert woordvoerder Bart Crols. "Er zijn tellingen en onze begeleiders doen steeds een inschatting van de bezetting op hun trein. Als een bezettingsprobleem aanhoudt, zoeken we naar een oplossing."

Al zijn die handmatige tellingen wel nogal ouderwets. "Eigenlijk is dit een gemiste kans", zegt Colpaert. Zo verzamelen de Nederlandse Spoorwegen in hun app al veel langer feedback van hun gebruikers over de drukte in de trein. "Op lange termijn wil ik de NMBS ervan overtuigen dat ze geen eigen app meer moeten maken", zegt Colpaert. "Er zullen altijd andere partijen zijn die beter en sneller zulke apps kunnen maken."

iRail en TreinTramBus zoeken 4.000 euro om het project mogelijk te maken en zijn op spitsgids.be een crowdfunding gestart.