Direct naar artikelinhoud

Bedrijven willen weer groene subsidie

De ecologiepremies zijn opnieuw in trek bij ondernemers. De eerste zes maanden van dit jaar werden al dubbel zoveel groene subsidies uitgekeerd dan in het volledige rampjaar 2012.

Sinds Vlaanderen de regels veranderde, stijgt de populariteit van ecologiepremies opnieuw. Terwijl er in 2012 nog amper 13 miljoen euro werd uitgekeerd, was dat in de eerste helft van dit jaar al 26 miljoen euro. Dat leren cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

"Het is duidelijk dat de hervorming werkt", zegt Bothuyne. "Bedrijven zien de energiepremies opnieuw als een nuttig instrument. Zo wordt voor extra investeringen gezorgd." De 313 ingediende subsidieaanvragen dit jaar zijn samen goed voor 100 miljoen euro. De helft van de aanvragen moet nog bekeken worden.

Bedrijven kunnen bij de Vlaamse overheid een ecologiepremie aanvragen als ze plannen indienen om hun productieproces groener te maken. De laatste jaren waren ondernemers echter niet meer geïnteresseerd in de groene subsidies. Sinds Vlaanderen in 2011 de manier waarop de subsidies worden toegekend wijzigde, stortte zowel de vraag naar steun als het uitgekeerde premiebedrag in elkaar. Minister-president Peeters besliste daarop vorig jaar om de steun weer op te trekken. Investeringen worden nu tot 70 procent terugbetaald.

De groene subsidies gaan meestal naar de installatie van warmtepompen, warmtenetten, groene koelsystemen of de aankoop van milieuvriendelijke zware voertuigen. Gemiddeld wordt een kwart van de investering terugbetaald. 83 procent van aanvragen komt van kmo's.

Sinds 2004 is de premieregeling meerdere keren aangepast. Ook de voorziene budgetten schommelden fors. Het Rekenhof uitte vorig jaar nog forse kritiek op de 'trial and error'-aanpak van de Vlaamse regering. "De continue aanpassingen aan het kader van de premie ondergroeven de voorspelbaarheid ervan", stelde het Rekenhof in een rapport.

26 miljoen