© Photo News

Fans KRC Genk boos: AA Gent op bezoek tijdens gewone werkdag (18u)

De kalendercommissie van de Pro League maakte gisteren de precieze speeldata bekend van de speeldagen 18 tot en met 22. Daarbij schoot de kalender van het kerstvoetbal de fans van KRC Genk in het verkeerde keelgat. Racing ontvangt AA Gent op dinsdag 27 december, een gewone werkdag, om… 18.00u. CEO Patrick Janssens betreurt het ongelukkige tijdstip, maar de club is gebonden aan het tv-contract. Rudy Claessens, voorzitter van het OSV, kondigt protestacties aan.

Marnik Geukens

Pro League: “Eigen aan kerstvoetbal”

Kalendermanager Nils Van Brantegem van de Pro League legt uit hoe hij erbij komt om een wedstrijd op een dinsdag om 18 uur te programmeren.

“De clubs zijn onderling overeengekomen om kerstvoetbal te spelen op 26 en 27 december, tweede en derde kerstdag. Daarbij moeten er, dat is zo opgenomen in het tv-contract, vijf verschillende tijdstippen voorzien worden. De enige oplossing is: 14.30u, 18.00u en 20.30u op 26 december en 18.00u (KRC Genk-AA Gent) en 20.30u (STVV-Standard) op 27 december. Dat heel veel mensen dan nog niet in het stadion kunnen zijn? Daarvoor moet je bij de clubs zijn. Vorig jaar hebben we overigens precies hetzelfde gedaan.”

KRC Genk: “Ongelukkig”

CEO Patrick Janssen begrijpt dat de fans morren. “Wij hoopten dat we op tweede kerstdag zouden spelen. Een match op 27 december om 18.00u maakt ook ons ongelukkig. Maar het is onmogelijk om ons daar nu individueel tegen te verzetten. Het is een heel moeilijke materie, je kan hier naar de toekomst toe iets aan veranderen door met alle clubs samen strikte afspraken te maken. Maar die afspraken hebben natuurlijk directe gevolgen voor de voorwaarden - (lees: miljoenen, mg) - in het tv-contract.”

Supportersvereniging OSV: “Protesteren”

Rudy Claessens, voorzitter van de Genkse supportersvereniging OSV, is niet te spreken over het tijdstip van de topper Genk-Gent. “Ik vraag me af of het geen bewuste zet is van de Pro League. Er waren incidenten tijdens de voorbije match(en) in Gent, misschien willen ze op deze manier de supportersdelegatie van Gent inperken. Ik verwacht hooguit honderd man uit Gent, wie kan er op een gewone dinsdag om 15.00u op een bus stappen? Maar ook voor onze eigen fans is dit aanvangsuur verschrikkelijk. Zelfstandigen, arbeiders… veel van onze fans zullen zich niet tijdig kunnen vrijmaken.”

Claessens kondigt protestacties aan. “De kalender zit de supporters al langer dwars. Enkele weken geleden moesten we nog op een woensdagavond naar Charleroi. Het probleem is dat veel clubs alleen kunnen overleven dankzij het tv-contract, zij zullen hier niks aan willen veranderen. Maar intussen komt er steeds minder volk naar de wedstrijden, de stadions ogen alsmaar leger. Hoog tijd dat men dit beseft binnen de Pro League.”

Aangeboden door onze partners