Direct naar artikelinhoud

Europa verbiedt dierproeven op mensapen

Het Europees Parlement heeft een ontwerprichtlijn goedgekeurd over experimenten op dieren voor wetenschappelijke doeleinden. Proeven op grote apen zoals chimpansees, gorilla’s of orang-oetans zullen voortaan ten strengste verboden zijn. ‘Een zoethoudertje’, zo reageert de Anti-Dierproeven Coalitie.

De Europese richtlijn zal in de praktijk in ons land niet veel veranderen. Hier zijn proeven op mensapen immers al enkele jaren verboden. “En zelfs al jaren voor het verbod werden ze niet meer gebruikt”, legt Danny Flies van de Anti-Dierproeven Coalitie uit. “De publieke opinie tolereerde het echt niet meer.” Volgens de coalitie zijn de KU Leuven en de Université Catholique de Louvain de enige die nog apen gebruiken in laboratoria. Het gaat dan om kleinere soorten.

Die proeven zijn Flies echter eveneens een doorn in het oog. Afgelopen maand, bij de start van de inschrijvingen, organiseerde hij nog een manifestatie tegen de testen met apen. “Een verbod op proeven met alle apen, dat zou pas een stap vooruit zijn”, zegt Flies. “Deze Europese richtlijn is een van de maatregelen die met veel poeha aangekondigd worden maar in wezen niets voorstellen. Het is het resultaat van schipperen tussen de machtige dierenproevenlobby enerzijds en de publieke opinie anderzijds die steeds meer gekant is tegen experimenteren met levende wezens.”

Ook andere bepalingen in de richtlijn, zoals de beperking voor het gebruik van dieren tot experimenten “die het onderzoek op mensen, dieren of ziekten (kanker, multiple sclerose, de ziekte van Alzheimer en Parkinson) vooruit helpen” zijn, althans voor ons land, geen echte stap vooruit. “Ik heb geen weet van een ander doel waarvoor apen gebruikt worden”, meent Flies. Het voorschrift dat “dieren pijnigen en doen lijden tot een absoluut minimum herleid moet worden”, maakt eveneens al jaren deel uit van de Belgische wetgeving, al meent Flies dat dat aspect onvoldoende gecontroleerd wordt.

De groene fracties in het Europees Parlement waren niet tevreden met de tekst en eisten dat de Commissie met nieuwe voorstellen zou komen. Een meerderheid vond het echter wel degelijk een goed compromis en keurde de richtlijn goed. “Het akkoord beperkt maximaal het lijden van dieren, maar zet ook geen rem op onderzoek”, stelde het Belgische europarlementslid Frédérique Ries (MR). (KH)