Direct naar artikelinhoud
Paul Severs overleden

Charmezanger Paul Severs (70) overleden

Paul Severs in 2015.Beeld Illias Teirlinck

De Vlaamse charmezanger Paul Severs is op 70-jarige leeftijd overleden. De zanger is bekend van hits als ‘Ik ben verliefd op jou’ en ‘Zeg ‘ns meisje’.

Severs lag al sinds medio maart in coma, nadat hij een hartaanval had gekregen op de fiets. Hij ging drie keer in coma. 

Begin april schreef zijn zoon Christophe op zijn Facebook-pagina: “De resultaten van de MRI zijn op alle vlakken (neurologisch, motorisch...) veel erger dan we hoopten. De dokters hebben ons verteld dat de kleine reacties die we zagen, niet echt reacties zijn, maar eerder reflexen.” De dokters noemden de situatie toen “uitzichtloos”, aldus Severs.

The Shades

Paul Severs werd op 26 juni 1948 geboren in Huizingen. Tijdens zijn collegejaren leerde hij piano, notenleer en gitaarspelen. Hij nam ook deel aan liedjeswedstrijden. Severs was onder de indruk van de Britse gitaargroep The Shadows, wat weerklonk in het repertoire van zijn eerste groepje, The Shades. Die bracht ook enkele vocale nummers waarbij Severs achter de microfoon plaatsnam. Die ervaring bracht bij hem het groepje The Criminals, en dat was het opstapje naar een spilfiguur van de Vlaamse muziek: Jean Kluger.

Die zag meer in een Nederlandstalige aanpak rond Severs, wat tot de eerste singles “Geen wonder dat ik ween” (1966), “Met jou bij mij” en “Geld is maar papier” leidde. Die nummers braken destijds geen potten.

Dé doorbraak was in 1970 “Ik ben verliefd op jou”, eigenlijk de B-kant van “Buona Sera Signorita” waarvan 120.000 exemplaren werden verkocht.  De hits volgden elkaar snel op, met onder andere een nieuwe opname van “Geen wonder dat ik ween”, “Irina”, “Vaarwel en tot weerziens”, “Ieder mens” (dat een uithangbord van de religieuze beweging voor Jongeren Eigentijdse Jeugd werd) en “Ik heb rozen voor je mee”. 

Paul Severs.Beeld Illias Teirlinck

 Eind de jaren 1970 werd het wat stiller rond Severs, maar in de jaren negentig maakte hij een comeback in de schijnwerpers. In 1992 profiteerde Severs van het boontje dat de in 1989 opgerichte commerciële zender VTM - in het bijzonder met het programma “Tien om te zien” - voor het Vlaamse lied had. “Zeg eens meisje” en “Oh little darling” kwamen op nummer 1 terecht. Met Franstalige B-kantjes van zijn singles verwierf de zanger ook bekendheid in Wallonië.