Direct naar artikelinhoud

Het kan alleen maar beter bij Anderlecht

'Zo slecht was het niet.' Besnik Hasi beet op zijn tong. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Anderlecht voetbalt matig en overleeft dankzij het duo Mitrovic-Suárez. Eén niet onbelangrijke troost: de landskampioen start met 6 op 6 en het kan alleen maar beter.

Niets dan lachende gezichten bij de Brusselse rayonhoofden op de eretribune in het Albertpark. Supercup gewonnen, Moeskroen en Oostende opzij gezet, geen kleerscheuren in het maatpak.

Maar RSC Anderlecht zou RSC Anderlecht niet zijn als er toch niet een klein stormpje opstak. Het spel stelt teleur en Herman Van Holsbeeck houdt zijn aanwinsten - "Ik ga alleen voor kwaliteit" - wel heel lang achter de hand. De onvrede bij de fans over het flauwe voetbal uit zich in de steeds snellere smeekbede om de pas herstelde Matias Suárez in te brengen, terwijl het beleid voornamelijk op de sociale media bekritiseerd wordt.

De arm van zijn algemeen directeur kan Besnik Hasi niet omdraaien, hij kan enkel met een goede organisatie de hiaten in zijn elftal trachten te verdoezelen. En er zijn er wel een paar.

Zijn grootste bekommernis is de rol van controlerende middenvelder. Aimé Anthuenis hakte Luka Milivojevic in mootjes in zijn commentaar bij 2BE tijdens de rust van de Supercup. Hasi geeft Aimé overschot van gelijk, maar hij zwijgt vanzelfsprekend.

De natte droom van Hasi luisterde naar de naam William Vainqueur - een fysiek sterke middenvelder die aanjaagt, balvast is en tactisch onderlegd; een leidersfiguur die het tempo en de balcirculatie van de ploeg regelt. Veeleer een Defourtype dan een Odjidjatype, met andere woorden.

Zolang Hasi niet die zijspan vindt voor Tielemans, voetbalt Anderlecht niet zoals gewenst en is het minder dominant in balbezit.

Rendement Najar

Een minstens even grote last is het uitblijven van een alternatief voor de geblesseerde Vanden Borre. Niet alleen beschikt Hasi niet over een rechtsachter, die lacune belemmert meteen ook het rendement van rechtsbuiten Andy Najar. Ofwel moet Najar zelf rechtsback staan - "Maar dan offer ik de kwaliteiten van Andy op", aldus Hasi -, ofwel staat in zijn rug een linksvoetige (N'Sakala) die Najar nauwelijks kan aanspelen of diep kan sturen langs de lijn. Het probleem is dubbel: Anderlecht bouwt moeilijk op via de rechterkant en Najar wordt minder betrokken in het aanvalsspel van paars-wit.

De komst van Daniel Van Buyten zou een oplossing kunnen zijn, bedenkt het bestuur. Dan kan Mbemba doorschuiven naar de rechtsachterpositie - iets wat de jongen vorig seizoen een paar keer met succes deed - én krijgt Hasi er in het centrum een pak ervaring, leiderschap en gestalte bij. Een nieuwe rechtsachter kopen zou immers betekenen dat die aanwinst bij een terugkeer van Vanden Borre al meteen weer naar de bank verhuist.

Hasi veegt de optie-Van Buyten niet noodzakelijk van tafel, maar hij beseft dat zijn defensie met de op zijn zachtst gezegd niet meer zo jonge ex-Rode Duivel in veel wedstrijden niet 'hoog' kan spelen.

Fysiek Suárez

En dan is er nog het thema-Suárez. Hasi zou hem liever van bij de aftrap in de ploeg droppen. Enerzijds omdat Anderlecht niet zonder de Argentijn kan - je speelt niet elke week tegen Oostende of Moeskroen - maar ook "omdat Mitrovic veel liever met Suárez speelt dan met Cyriac", aldus een insider. Suárez is het soort voetballer dat medemaats beter maakt.

"Een van de kwaliteiten van Anderlecht op dit moment zijn de looplijnen van Praet tussen de linies", vertelde Oostendecoach Fred Vanderbiest vorige vrijdag. "Maar dat hadden we makkelijk onder controle." Met Suárez in het elftal zou Praet op zijn beurt veel vaker onder de radar van de tegenstander kunnen vliegen en wordt Anderlecht minder voorspelbaar.

De ex-Gouden Schoen is, zo horen we in de club, evenwel "fysiek nog steeds niet 100 procent". De vrees voor het ergste leeft wel degelijk bij Hasi, die daarom zijn lieveling spaart ten koste van de ploeg.

Dat alles op een rijtje gezet en tóch ongeslagen doorheen de juli-maand komen, maakt dat de rayonhoofden van RSC Anderlecht het glas halfvol zien. De veeleisende Hasi en de kritische fans zien het glas veeleer halfleeg.

RSC Anderlecht: boeiend in goede en kwade dagen.