Direct naar artikelinhoud

'Onze medische staf is wereldtop'

De Rode Duivels kunnen op hun beide oren slapen: de medische begeleiding op het WK in Brazilië zal top zijn. Bondsdokter Kris Van Crombrugge bereidt het toernooi tot in de puntjes voor.

Mogen we u voor 2014 een wereldtitel in Brazilië wensen?

"Dat zou het ideale scenario zijn, maar er zijn nog 31 andere landen die het toernooi willen winnen."

U antwoordt in clichés, dokter.

"Echt waar, aan de wereldtitel denken we nog niet. We willen gewoon zo ver mogelijk geraken in Brazilië. Dat is ons doel, maar het is wel zo dat we nooit eerder zo'n sterke generatie hadden. Elke international leeft 200% voor zijn sport en speelt wekelijks op topniveau."

Hoe blikt u terug op de kwalificatiecampagne?

"Voor mij persoonlijk was het een geslaagde campagne. We hebben op medisch gebied geen enkele fout gemaakt."

Wij herinneren ons vooral de gebroken neus van Vincent Kompany.

"Het strafste moment van de campagne. Ik heb er zelfs een foto van (wijst naar de muur). Het was een prestatie op zich dat Kompany die wedstrijd kon uitspelen, maar hij stond wel onder permanent toezicht van de medische staf. Al tijdens de match hebben we zijn reacties getest en die waren nog vrij oké. Anders hadden we hem meteen van het veld gehaald."

Hoe is uw band met de Duivels? Naar verluidt hebben ze veel vertrouwen in uw capaciteiten.

"Ik heb geregeld contact met de internationals, die ik al leerde kennen op de Olympische Spelen in Peking. Het is niet zo dat ik sms'jes krijg op mijn verjaardag, maar ze bellen me wel als ze medische tips of een second opinion willen. Ik ga de internationals bovendien regelmatig opzoeken bij hun clubs. Zo ging ik al op bezoek bij Christian Benteke thuis, samen met Lieven Maesschalck."

Hoe ver staat u eigenlijk met de voorbereidingen? We zitten op amper 159 dagen van het WK.

"We hebben al een paar vergaderingen gehad met de medische en de technische staf. Ons draaiboek ligt zo goed als vast. Alleen de precieze locatie van de stage moeten we nog bepalen. Die zal normaal gezien plaatsvinden in Europa, terwijl het toernooi in Zuid-Amerika is. Maar meer kan ik daar momenteel niet over kwijt."

De bondscoach dacht nochtans eerst aan een stage in Miami.

"Ja, maar omdat we geluk hadden bij de loting, zijn we van dat idee afgestapt. Ons basiskamp ligt in São Paulo, en ook onze wedstrijden moeten we niet in extreme omstandigheden afwerken. Het weer in ons basiskamp in Brazilië zal te vergelijken zijn met een warme zomer in België. Een serieuze meevaller, maar dan nog moeten we op alle scenario's voorbereid zijn."

Vertel.

"De spelers krijgen een volledige check-up voor de start van het WK. We kijken onder meer of alle spieren in evenwicht zijn en onderzoeken de voeten en het gebit. In maart zullen we bloed afnemen bij de internationals, zodat we kunnen anticiperen op eventuele problemen. En de spelers moeten natuurlijk de nodige vaccins krijgen."

Welke ziektes dreigen in Brazilië?

"Malaria, maar dat is makkelijk en snel op te lossen met pillen vlak voor het WK. Als we de kwartfinales halen, komen we in een gebied met gele koorts terecht. Ook daarvoor moeten we oppassen. We nemen ook anti-insectenspray mee, want er zitten daar veel meer muggen dan hier."

Ook jetlags kunnen een probleem vormen. Worden daar maatregelen tegen genomen?

"Tuurlijk. We hebben lichtbrillen, oogmaskers, oordoppen en compressiekousen mee. Die kunnen het herstel na jetlags bevorderen. Elk procentje telt."

We zouden bijna gaan denken dat de medische omkadering bij de Rode Duivels wereldtop is.

"Dat is ook zo. Geloof me: op medisch vlak wordt gekeken naar de Belgen. De Duitsers hebben bijvoorbeeld dankzij ons de lichtbrillen ontdekt."

Tot slot: hoe wilt u de spelers fris aan de start van het WK krijgen?

"Het is voor velen een lang en slopend seizoen geweest. Daarom krijgt iedereen een aangepast schema. Eerst even decompenseren, om dan opnieuw op te bouwen naar het WK. Dat gebeurt in overleg met Wilmots. Hij is de baas en wij zijn slechts schaduwfiguren, maar de bondscoach heeft oog voor het medische luik. Er is een goede constructieve samenwerking."