Direct naar artikelinhoud

Tafereel 1

Zegt een lid van de meerderheid tegen de fractieleider van het VB: "Je hebt je laten rollen door Van Rompuy." Geef hem eens ongelijk. Met een bewust warrige stemming was de Kamervoorzitter erin geslaagd B-H-V naar de nacht te verhuizen. En de minister, niet de minst cynische in de Wetstraat, vond dat hoogst vermakelijk. "Mijn moeder belde tijdens Villa Politica, en zelfs zij had door dat je gerold bent." Algemene hilariteit bij de omstanders, vooral het handvol journalisten. Iets minder bij de VB'ers.

Het is maar om te lachen, dat was het sfeertje tijdens de amusante maar bedroevende B-H-V-nacht van donderdag. "We weten allemaal dat er niets verandert en toch spelen we mee in dit absurde stuk", zei Ecolofractieleider Jean-Marc Nollet. Zelfs cdH legde daarbij enig gevoel voor humor aan de dag. De partij van Joëlle Milquet diende een amendement in om Namen en Luxemburg tot één kieskring samen te voegen.

Tafereel 2

Herman Van Rompuy moet even de handen gaan wassen, en laat de Kamer onbewaakt achter. De sfeer is uitgelaten, als was het een klasje dat alleen gelaten wordt. Onder gejoel neemt eerste ondervoorzitster Corinne de Permentier meester Hermans plaats in. Als die terugkomt, zegt hij dat zij B-H-V mag overnemen.

In zo'n ambiance kreeg je op geen enkel moment het gevoel dat de kieskring, ja zelfs het land gesplitst zou worden. "Er zal niets gebeuren, en dat wisten we", grijnst een Franstalig partijvoorzitter. Hij heeft nochtans net een speech gegeven, met minstens een hint van bevlogenheid, wat niet strookt met zijn cynisme. Maar niet iedereen kan er evengoed om lachen. "Belachelijk. Pathologique", schuimbekt een ex-onderhandelaar van Hertoginnedal en nu minister. "Als dit nu nog zou gebeuren op 14 juli, maar nu? Totaal lachwekkend."

Tafereel 3

Als de agendering start, wordt de vergadering meteen geschorst voor een conferentie van de voorzitters. Die wordt op zijn beurt geschorst voor Franstalig overleg, dat geschorst wordt voor meerderheidsoverleg, om zo weer terug te keren naar achtereenvolgens de conferentie en de plenaire. En dat gebeurt allemaal in een andere zaal. Zo komt het dat je de hoofdrolspelers met ernstige en bedrukte gezichten in ganzenpas door de Kamer zag sjokken.

Nee, ernstig kon je de zitting niet noemen. En het resultaat van zoveel theater was dat Brussel-Halle-Vilvoorde negen minuten op de agenda gestaan heeft. Van vrijdagochtend 02.08 u. tot 02.17 u. "Satisfait, monsieur De Wever?", vroeg een journaliste helemaal aan het eind. Het antwoord: "Extrêmement. Extrêmement."

(FL)