Direct naar artikelinhoud

Bellens staat compleet alleen

Concetta Fagard, de rechterhand van CEO Didier Bellens, is gisteren niet komen opdagen bij Belgacom. Dat is het gevolg van contacten maandagavond tussen voogdijminister Inge Vervotte (CD&V) en voorzitter van de raad van bestuur Theo Dilissen enerzijds, en Bellens anderzijds. Nog slechts twee van de dertien bestuurders steunen de CEO.

"Vervotte en Dilissen hebben het contract dat Bellens zou afsluiten met Fagard voorlopig opgeschort", zegt een federaal minister. "Donderdag komt de raad van bestuur bijeen, en dan moet er een definitieve beslissing vallen."

De vertrouwensbreuk tussen de raad van bestuur en Bellens is compleet, en het is nog maar de vraag of Bellens kan blijven zitten. De Belgacomtopman geniet alleen nog de steun van Michel Moll en Carine Doutrelepont. Moll is censor bij de Nationale Bank en zetelt voor de overheid in het telecombedrijf. Doutrelepont is advocate en heeft een zitje als onafhankelijk bestuurster. De rest van de raad van bestuur heeft zijn vertrouwen in Bellens opgezegd na de recente gebeurtenissen rond Fagard.

Het feit dat die raad van bestuur en voorzitter Theo Dilissen niet thuis geven, wordt door een aantal betrokkenen gecatalogeerd onder de noemer "tandeloos". "Veel van die mensen zitten met een wrang gevoel. Ze worden meegezogen in een spel dat hen reputatieschade berokkent. Maar de politiek, die als referentieaandeelhouder 51 procent aanhoudt in Belgacom, stuurt hen in de vuurlinie. Dat is niet ernstig meer", klinkt het in kringen rond de raad van bestuur.

Dat die politici en dan vooral minister Vervotte niet openlijk optreden tegen Bellens, komt omdat de politieke manoeuvreerruimte beperkt is, zegt een minister. "Een ontslag van Bellens én de benoeming van een nieuwe topman liggen heel moeilijk voor een regering in lopende zaken. Dat vacuüm bespeelt Bellens wonderwel."

Vervotte, die voorlopig niet persoonlijk wil reageren, plaatste gisterennamiddag wel een veelzeggende reactie op haar website. Daarin schrijft ze dat ze "zeer ontevreden" is over de situatie. "Ik vind de stappen die de heer Didier Bellens heeft gezet onbegrijpelijk. Het remuneratiecomité van de onderneming heeft met betrekking tot de positie van mevrouw Fagard een duidelijk advies gegeven en het licht op rood gezet voor een nieuwe indiensttreding. Het is nu aan de raad van bestuur om eventuele beslissingen te nemen. Ik dien nu te wachten op de actie van de raad van bestuur en op de reactie van de heer Bellens hierop."