Direct naar artikelinhoud

Pastoor stapt uit leven na klacht seksueel misbruik

Een 65-jarige pastoor uit Lapscheure, bij Damme, heeft zich donderdag van het leven beroofd. De onderzoeksrechter in Brugge had Piet Buysse pas een dag eerder onder voorwaarden vrijgelaten na een klacht over seksueel misbruik van een minderjarige. Volgens het parket in Brugge waren de feiten nog niet verjaard.

Een twintigjarige jongen uit Damme stapte onlangs naar het bisdom van Brugge met een jarenlang verzwegen geheim. Hij zei dat hij als minderjarige was misbruikt door Piet Buysse, sinds 1999 pastoor in Oostkerke en Lapscheure. Het slachtoffer werd volgens Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge, ontvangen door de nieuwe bisschop, Jozef De Kesel. Het bisdom raadde de man aan ook een klacht in te dienen bij het gerecht.

Dit resulteerde woensdag in een lange ondervraging van de pastoor. De politie wachtte de geestelijke daarvoor op na de eucharistieviering. Buysse werd dezelfde dag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brugge. Het parket vroeg zijn aanhouding, maar de onderzoeksrechter ging daar niet op in. “De onderzoeksrechter liet Piet Buysse onder strikte voorwaarden vrij. Zo mocht hij zijn parochiale taken niet langer uitvoeren en mocht hij niet terug naar huis in Lapscheure”, zegt Fien Maddens van het parket in Brugge. De pastoor trok zich daarop terug in het klooster van zijn congregatie: de Missionarissen van het Heilig Hart in Asse. Daar sloegen ze donderdag in de namiddag alarm omdat hun gast nergens te vinden was. Dat bevestigt commissaris Daniel Noens van de lokale politie Asse. De verbannen pastoor werd uiteindelijk op zolder teruggevonden. Buysse had zich verhangen. “Voor zover ik weet, liet de man geen afscheidsbrief na”, zegt Noens.

Piet Buysse werd geboren in Maldegem, studeerde in Leuven en werkte jaren als missionaris in Afrika. In 1982 keerde hij naar ons land terug, naar verluidt omdat hij last had van een steeds erger wordende oogziekte. Hij werkte enkele jaren als parochiaal medewerker in Bree en keerde in 1999 terug naar zijn geboortestreek. Sindsdien leidde hij eucharistievieringen in vooral Lapscheure en Oostkerke en af en toe ook in Hoeke en Damme. De burgemeester van Damme, Dirk Bisschop (CD&V), zegt dat hij bezorgd is over zijn inwoners en over de kerk in het algemeen. “Volgende week zit ik samen met de federatie om te bekijken hoe het verder moet”, aldus de burgemeester. Volgens Bisschop kreeg hij nooit signalen of klachten over Piet Buysse. Bisschop spreekt van een ‘heel gesloten man’. “Eigenlijk had hij voor een pastoor opvallend weinig contact met onze inwoners. Hij was ook blind aan het worden.”

Het parket van Brugge wil niet kwijt of Piet Buysse bekentenissen aflegde. (BJM)