Direct naar artikelinhoud

Zaventem, vooruitgeschoven post op het communautaire slagveld

De leerkrachten van de drie gemeentescholen in Zaventem mogen alleen nog in het Nederlands communiceren met de leerlingen en hun ouders. Een maatregel die dateert van juni, maar die de gemeente nu, in volle regeringsonderhandelingen, onder hoogspanning zet.

DOOR JEROEN VERELST EN TINE PEETERS

Brussel l 'Het past in de strategie van het FDF', reageert schepen Eric Van Rompuy (CD&V). 'Werkelijk élke beslissing die we nemen, wordt een aanval op de Franstaligen.'

Het communautaire gehakketak is volgens Nederlandstalige politici een moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel. Hoe radicaler het voetvolk wordt, hoe groter de druk op de leiders om het been stijf te houden. En hoe koppiger de toponderhandelaars van MR/FDF en cdH zich opstellen op Hertoginnedal, hoe meer hun soldaten op het terrein zich gesterkt voelen om ook hun houding te verharden.

Dat is volgens Eric Van Rompuy wat zich dezer dagen afspeelt in Zaventem. "Hoe kun je anders verklaren dat ons schoolreglement nu plots de gemoederen zo verhit? De beslissing is al in juni op de gemeenteraad gepasseerd. Anderhalve maand later, in volle formatie, probeert het FDF het communautaire vuur op te poken en komt dat reglement uit het niets weer bovendrijven."

"Onzin", vindt FDF'er Patrick Van Cauwenberghe, die de Zaventemse UF-fractie (in heel wat Vlaams-Brabantse gemeenten groepeerde de Franstalige partij zich in de Union des Francophones, JV/TP) leidt. In vloeiend Nederlands - "ik heb er zelf voor gekozen om Nederlands te leren, mensen daartoe verplichten dient tot niets" - legt hij uit dat het Franstalige verzet tegen het schoolreglement géén deel uitmaakt van het stratego dat op Hertoginnedal wordt gespeeld.

"De Nederlandstaligen reageren gewoon uit angst, die totaal ongegrond is en bovendien erg onaangenaam. (windt zich op) Het wordt een beetje te veel voor ons, hoor. We moesten al reglementen slikken die bepalen dat alleen wie Nederlands spreekt sociale bouwgrond kan kopen. Nu komt dat schoolreglement erbij. De Nederlandstaligen worden strenger en strenger. Als we als Franstaligen geholpen willen worden bij de gemeentediensten haken de ambtenaren gewoon in. Wat willen we in Zaventem? Is het de bedoeling dat er hier een totaal gespleten samenleving ontstaat? Waarin twee gemeenschappen totaal naast elkaar leven en geen contact meer hebben met elkaar?"

De toevoeging, één zin, aan het oude schoolreglement bepaalt dat de leerkrachten altijd in het Nederlands moeten communiceren: zowel met hun leerlingen als met de ouders van die leerlingen. Volgens burgemeester Francis Vermeiren is de aanpassing van het reglement allesbehalve bedoeld om de Franstaligen in en rond Zaventem te pesten. "Kijk, we stellen vast dat leerlingen die thuis Nederlands spreken het beter doen op school. Als de ouders geen Nederlands spreken of verstaan, kunnen zij hun kinderen onmogelijk helpen of controleren. Zeker op de lagere school is die begeleiding cruciaal."

Een lerares op een van de drie gemeentelijke basisscholen beaamt, anoniem, de motivatie van burgemeester Vermeiren. "Het aandeel allochtone kinderen wordt in elke klas steeds groter. Als die leerlingen geen Nederlands spreken, daalt het niveau en zijn de andere leerlingen de dupe. Je kunt ouders ook moeilijk aansporen om hun kinderen extra inspanningen te laten leveren om Nederlands te leren als ze zelf de taal niet machtig zijn."

Van Cauwenberghe kaatst de bal terug. "Als de leerkrachten alleen maar Nederlands spreken, zijn het de anderstalige kinderen die een verdere achterstand oplopen. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Wat mij stoort aan het reglement is de absolute verplichting om Nederlands te spreken. In de Zaventemse scholen zijn er heel veel anderstaligen die geen Nederlands begrijpen, dan kun je toch geen eentalig onderwijs organiseren? Het gaat om een correcte service voor de leerlingen en hun ouders. Je moet gewoon rekening houden met het verleden en de cultuur van alle mensen die in Zaventem wonen."

De UF is van plan om het schoolreglement aan te vechten bij de Raad van State. "Het FDF grijpt elke kans aan om de Franstaligen in de slachtofferrol te duwen", reageert Van Rompuy. "Ze scheppen een klimaat dat steeds haatdragender wordt.Vroeger zaten er ook Franstalige politici in de Zaventemse gemeenteraad, maar die hoorde je amper. Ze onthielden zich al eens bij een stemming of dienden een motie in, maar daar bleef het bij. De huidige aanvallen zijn echt gestructureerd, het FDF kan nu rekenen op het machtige MR-apparaat."

Toch is burgemeester Vermeiren niet van plan te bezwijken onder de Franstalige druk. "Ik wil allochtone kinderen én hun ouders meer kansen geven. Dat is mijn enige betrachting en niemand zal mij tegenhouden. Zeker Patrick Van Cauwenberghe of Olivier Mangain niet."

FDF probeert communautaire vuur op te poken

Patrick Van Cauwenberghe (FDF):

Onzin