Direct naar artikelinhoud

In Kameroen ontvoerde Franse familie vrij

Een in februari in Kameroen ontvoerde Franse familie met vier kinderen is donderdagavond vrijgelaten. De zeven familieleden zijn in veiligheid en aan de autoriteiten van Kameroen overgedragen. De gijzelaars waren na hun ontvoering meegenomen over de grens naar Nigeria. Ze zouden daar in twee groepen zijn vastgehouden.

"Dit is een enorme opluchting", zei de Franse president François Hollande op een persconferentie in Parijs. "Ik sprak met de vader vanmorgen. Hij vertelde me hoe blij hij was. Dit verdubbelt onze vastbeslotenheid om de gijzelaars die nog vastzitten ook te bevrijden." Islamistische militante groeperingen die banden hebben met terreurorganisatie Al Qaida houden nog acht Fransen in gijzeling.

De familie Moulin-Fournier, bestaande uit vier kinderen tussen vijf en twaalf jaar oud, beide ouders en de broer van de vader, werd gegijzeld in de buurt van Kameroens Waza National Park, een paar kilometer van de Nigeriaanse grens. De vader werkte al twee jaar bij het Franse gasbedrijf GDF in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen.

Hollande zei dat de vrijlating van de familie volgde na geheime besprekingen in de afgelopen weken. Hij ontkende dat er losgeld is betaald.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is naar Yaoundé gevlogen.

De ontvoering werd opgeëist door de Nigeriaanse islamitische groepering Boko Haram. Getuigen hadden aan Franse media gemeld dat mannen gewapend met kalasjnikovs de familie uit hun auto haalden, de volwassenen scheidden van de kinderen en ervandoor gingen.

Boko Haram gaf later video's vrij van de familie en dreigde hen te doden als de autoriteiten in Nigeria en Kameroen islamitische militanten daar niet vrij zouden laten.