Direct naar artikelinhoud

Triodos groeit uit tot volwaardige bank, met zichtrekeningen

Triodos, de bank die investeert in projecten met een positieve impact op milieu en maatschappij, wil tegen 2015 een volwaardige bank worden voor de particulier. Over twee jaar kan die er ook een zichtrekening openen.

De van oorsprong Nederlandse Triodos Bank is al sinds 1993 actief in België. Sindsdien bouwde de financiële instelling een degelijke reputatie op als een bank die de spaargelden van klanten gebruikt voor de financiering van projecten met een toegevoegde maatschappelijke waarde.

Zo ondersteunt de bank de bouw en de renovatie van rusthuizen en invoegbedrijven, komt ze steeds meer tussen in de financiering van scholen en ziekenhuizen en financiert ze windmolenparken. Voorts investeert ze ook in culturele projecten zoals de Kazerne Dossin in Mechelen, waar sinds vorig jaar een museum over de Holocaust is gevestigd.

Particulieren kunnen al bij Triodos terecht om er te sparen of om er te beleggen in een duurzaam beleggingsfonds. Voor vermogende klanten is er een tak duurzaam vermogensbeheer, waarvoor Triodos samenwerkt met Puilaetco Dewaay.

Tot slot kunnen particulieren er aankloppen voor een woonkrediet op voorwaarde dat de lening een energiezuinige nieuwe woning betreft of dient voor een energiebesparende renovatie. Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager het tarief.

In 2015 wil Triodos particulieren ook toelaten een zichtrekening te openen. De bank wil daar een debetkaart aan koppelen en sluit ook een kredietkaart in het aanbod niet uit.

"Die kredietkaart ligt nog ter studie", zegt Olivier Marquet, de directeur van Triodos Bank België. Volgens Marquet is de tijd rijp om de particuliere klanten "een volledig bankenpakket" aan te bieden.

Naast de hoofdzetel in de Brusselse Hoogstraat wil de bank in 2015 ook een kantoor openen in Gent. De Arteveldestad was 20 jaar geleden het startpunt voor de activiteiten van de Nederlandse groep in België. Maar die kleine Gentse uitvalsbasis - "een studiootje" volgens Marquet - werd later opgedoekt.

Heel stabiel

In ons land boekte Triodos Bank ook vorig jaar weer een mooie groei. De toegekende kredieten stegen met 18 procent tot 721 miljoen euro terwijl de deposito's van klanten de kaap hebben gerond van 1 miljard euro. "Om te groeien hebben we die zichtrekeningen dus niet nodig", zegt Marquet.

Omdat de spaargelden van klanten flink boven de uitstaande kredieten liggen, is Triodos een heel stabiele bank. De financiële instelling heeft nog nooit gekampt met liquiditeitstekorten, noch in 2008, noch ten tijde van de Dexia-crisis in 2010.

Volgend jaar opent Triodos Bank ook een agentschap in Frankrijk. De groep is ook al aanwezig in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

TRIODOS IN CIJFERS

Klantendeposito's:

1,1 miljard euro (+14%)

Kredieten:

721 miljoen euro (+18%)

Nettowinst:

9,8 miljoen euro

(5,6 miljoen euro in 2011)

Balanstotaal:

1,2 miljard euro

Aantal klanten:

57.000 (+14%)

Aantal medewerkers:

91