Direct naar artikelinhoud

Russische rechtbank veroordeelt dode advocaat

Terwijl Edward Snowden nog in de transitzone van een Moskous vliegveld verblijft, laat Rusland zien hoe het met zijn eigen klokkenluiders omgaat. Een Russische rechtbank heeft Sergej Magnitski veroordeeld wegens fraude - bijna vier jaar nadat hij in ellendige omstandigheden stierf in een Russische cel.

Een 'showproces'. Een 'farce'. 'Zelfs in Stalins tijd ongehoord'. Met de postume veroordeling van de advocaat Magnitski, die in 2008 het lef had voor een rechtbank te getuigen van een grootse fraude door hoge Russische ambtenaren, heeft het Russische rechtsysteem volgens critici in en buiten Rusland een nieuw dieptepunt bereikt.

Het Openbaar Ministerie had bepleit dat de zaak zou worden gestaakt, omdat Magnitski niet meer in leven was. Hij kon zich dus niet verweren tegen de aanklachten. Het Hooggerechtshof oordeelde in 2011 dat postume rechtszaken mogelijk zijn als dit gebeurt op verzoek van nabestaanden die de naam van de overledene willen zuiveren. Maar Magnitski's proces is door aanklagers doorgedrukt tegen de zin in van de familie. Die spreekt van 'dansen op het graf van een dode'.

Behalve Magnitski - die geen celstraf kreeg opgelegd - werd gisteren ook de (nog wel levende) investeerder William Browder veroordeeld tot 9 jaar cel. Browder is de in Amerika geboren directeur van investeringsfonds Hermitage Capital. Magnitski werkte voor hem toen hij de fraude ontdekte. Volgens Magnitski zouden hoge ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en een Moskous belastingkantoor voor 150 miljoen euro aan fraude hebben gepleegd.

Nadat hij hierover openlijk had getuigd tegenover een rechtbank werd hij spoedig zelf verdacht van fraude - toevallig door diezelfde personen wier fraude hij claimde te hebben ontmaskerd. Magnitski, die aan diabetes en hepatitis leed, stierf in 2009 na 358 dagen voorarrest in de beruchte Boetyrkagevangenis van Moskou.

Adopties

De relatie tussen Rusland en de VS koelde flink af door de affaire. De VS hebben zelfs een wet aangenomen die Russische functionarissen die verantwoordelijk waren voor de dood van Magnitski de toegang ontzegt tot de VS. Als reactie verbood Rusland adopties door Amerikanen.