Direct naar artikelinhoud

PS biedt Maingain zitje aan in commissie Kazakhgate

PS-fractievoorzitster Laurette Onkelinx heeft Olivier Maingain een zitje aangeboden in de commissie Kazakhgate. Maingain kan niet zetelen omdat DéFI geen erkende fractie is, maar de oppositie wil hem erbij.

"Maingain kent als geen ander de ins en outs van de MR", zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. Als voorzitter dan de toenmalige FDF zat Maingain in kartel met de Franstalige liberalen.

Gisteren zat meerderheid en oppositie samen over de oprichting van de onderzoekscommissie die moet nagaan hoe de afkoopwet in ons land tot stand is gekomen. Oud-senator Armand De Decker zou in opdracht van miljardair Patokh Chodiev gelobbyd hebben bij verschillende ministers om die zo snel mogelijk door het parlement te krijgen.

Er was discussie of de kleine partijen mochten meedoen, maar uiteindelijk hield de meerderheid voet bij stuk. Er wordt gekozen voor de klassieke samenstelling die de andere onderzoekscommissies ook hebben. Ook Vlaams Belang en PVDA blijven aan de kant.

Maingain werd zo buitenspel gezet, die nochtans de man was die het voorstel tot oprichting van de onderzoekscommissie had ingediend. Sp.a'er Dirk Van der Maelen wilde het nog mogelijk maken om hem aan te duiden als reservelid van de commissie, maar dat stuitte op een njet van de meerderheid. Daarop bood Onkelinx hem meteen een van de drie zitjes van haar partij aan. Maingain houdt het voorstel in beraad.

Morgen zet de plenaire vergadering in de Kamer definitief het licht op groen. Dan pas zal ook duidelijk worden wie voorzitter wordt.