Direct naar artikelinhoud

België nummer 1 op vlak van cultuur

Wereldwijd scoort België het best op vlak van cultuur. Toch als we de Good Country Index mogen geloven.

De index is het werk van de Britse consultant Simon Anholt, die naar eigen zeggen twee jaar aan de rangschikking sleutelde. Hij ging voor 125 landen op een 35-tal punten na wat ze bijdragen "aan de mensheid en de planeet" op het vlak van klimaat, algemeen welzijn, cultuur, innovatie, gezondheid en internationale vrede en veiligheid.

Voor de gegevens ging Anholt onder meer te rade bij de Verenigde Naties, de Wereldbank en een reeks internationale ngo's. Doel is een "informatieve ranking, geen waardeoordeel". Wat blijkt? België staat nog net in de top tien als een gemiddelde wordt gemaakt van de verschillende criteria. Maar terwijl Ierland het hoogst scoort op algemeen welzijn, behaalt ons land in de index wel een eerste plaats voor culturele bijdrage aan de wereld.

Daarvoor keek Anholt onder meer naar persvrijheid, Unesco-erfgoed en export van creatieve producten en diensten, in verhouding tot het bnp van het land. 'Creatieve producten en diensten' worden hierbij ruim geïnterpreteerd: het gaat van boeken, mode, kunsten en ambachten tot reclame en printmedia.

Bart Caron, cultuurexpert voor Groen, is niet verbaasd over het goede resultaat van België. "Hoe wetenschappelijk de index is weet ik niet, maar het klopt wel dat België op het vlak van internationale artiesten tot de wereldtop behoort. Uit alle culturele sectoren. Denk maar aan grote namen als Jan Fabre, Tom Lanoye, de broers Dardenne, Anne Teresa De Keersmaeker. Op internationale festivals zijn we meestal ook zeer goed vertegenwoordigd."

Al kan het zeker nog beter, geeft Caron toe. "Onszelf nu op de borst kloppen en gewoon berusten is geen optie. We moeten betere keuzes maken, blijven of meer investeren in talent. Zeker in bepaalde sectoren is er een inhaalbeweging nodig op het vlak van steun en middelen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de beeldende kunst of de orkesten."