Direct naar artikelinhoud

Eddy Merckx verdacht van corruptie

Eddy Merckx (66) zou een politiecommissaris hebben omgekocht om zijn fietsen te slijten aan de politie van Anderlecht. Volgens het gerecht kon Merckx 46 dure fietsen verkopen aan de politiezone omdat hij zijn politiemaatje twee topfietsen cadeau deed.

Onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen stelde Eddy Merckx enkele weken geleden in alle stilte in verdenking van corruptie en valsheid in geschrifte. Maar eigenlijk is Merckx een bescheiden voetnoot in een groot onderzoek dat al enkele jaren loopt. Alles draait om de politiezone Zuid, die de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst omvat. In het onderzoeksdossier is er sprake van allerhande malversaties. Van politiemensen en verantwoordelijken die zich lieten omkopen bij het toekennen van een miljoenencontract aan bewakingscamera's, over vakanties naar het buitenland met anonieme dienstvoertuigen, gratis telefoons... En over fietsen, dus. Zesenveertig in totaal. Allemaal van het merk Eddy Merckx.

Spin in het web is volgens het gerecht Philippe Boucar oftewel Monsieur Football d'Anderlecht, het hoofd van de ordedienst bij de thuiswedstrijden van RSC Anderlecht. Ook hij is in verdenking gesteld.

De speurders menen dat de commissaris Eddy Merckx in 2006 tipte over het feit dat zijn politiezone op het punt stond een reeks fietsen te kopen. Meer: Boucar zou de offertes van de concurrentie hebben doorgespeeld aan Merckx. Die zou daardoor zijn prijs onder die van de andere kandidaten hebben laten zakken. Uiteindelijk zouden ze de offerte hebben vervalst door het document te antedateren. Zodat het leek alsof de offerte eerder werd opgesteld. Resultaat: Merckx mocht 20 fietsen leveren en het jaar nadien nog eens 26 stuks. Als bedanking zou de commissaris twee fietsen van Merckx hebben gekregen: één voor hem en één voor zijn vrouw.

Daniel Spreutels, de advocaat van Boucar, doet dat af als nonsens. "De commissaris heeft al jaren een fiets van Eddy Merckx. Een tweedehandse die hij zelf kocht!" De advocaat geeft wel toe dat de commissaris en Merckx elkaar al jaren kennen. "Et alors? Hij ontkent alle aantijgingen." Boucar werd door de affaire twee maanden geschorst. Intussen leidt hij opnieuw de ordedienst op de thuiswedstrijden van Anderlecht.

Spreutels plaatst het onderzoek in een politieoorlog. "Meneer Boucar is een uitstekende politieman met een eigen karakter. Dat botst al eens, en deze lasterlijke aantijgingen zijn het gevolg."

Bij Eddy Merckx Cycles in Meise zitten ze verveeld met de zaak. "We kunnen niet reageren want we kunnen Eddy niet bereiken. Hij zit in het verre buitenland. Die zaak dateert van voor onze komst. We hebben daar niets mee te maken."

Merckx en zijn advocaat waren gisteren onbereikbaar voor commentaar.