Direct naar artikelinhoud

Miraculeuze comeback van Dortmund

Borussia Dortmund is op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan uitschakeling in de Champions League. De Duitsers leken voor eigen publiek hopeloos verloren tegen Malaga bij 1-2. In blessuretijd maakten Marco Reus en Felipe Santana er alsnog 3-2 van.

Malaga, thuis ontsnapt aan een nederlaag (0-0), begon sterk. Bij gelegenheid durfden de Spanjaarden met goed combinatievoetbal aan te vallen, via Julio Baptista en vooral de handige Joaquin. Die laatste zorgde voor ontsteltenis in het Signal Iduna Park, Hij kapte zijn bewaker uit en schoot met links buiten bereik van doelman Roman Weidenfeller: 0-1.

Dortmund, dat de nationale titel al aan Bayern München moest laten, zag de droom van een Europese finale op Wembley al vervliegen. Het 'supertrio' Mario Götze, Marco Reus en Robert Lewandowski doorbrak de impasse. De eerste vond Reus, diens hakje bereikte Lewandowski. De Pool tilde de bal subtiel over het uitgestoken been van keeper Wilfredo Caballero en scoorde (1-1). Tot dat moment was de Argentijn Demichelis, met veel ervaring in de Bundesliga, niet van de zijde van Lewandowski geweken.

Meteen na rust had de Borussia-spits voor echte rust kunnen zorgen. Maar zijn schot was veel te slap. Aan de overzijde vervulde Weidenfeller even later een heldenrol door een geplaatste kopbal van Joaquin in corner te duwen. De acties gaven beide teams moed, maar dwongen evenzeer tot waakzaamheid.

Coach Jürgen Klopp gaf Dortmund een impuls door Nuri Sahin en Julian Schieber in te brengen, Pellegrini reageerde met het vervangen van Duda door Eliseu. De thuisclub had het meeste baat bij de wissels. Caballero voorkwam, net als thuis, met een paar onwaarschijnlijke reddingen de 2-1. De schutters Reus en Götze keken vol ongeloof toe. Dat deden de hele selectie en de volle tribunes bij een counter van Malaga. Eliseu mocht afronden: 1-2.

Game over, zo leek het voor Dortmund. Maar het onwaarschijnlijke gebeurde. Eerst maakte Reus in de slotminuut 2-2, waarna Santana in blessuretijd - al dan niet in buitenspelpositie - de 3-2 maakte. De waanzin was compleet.