Direct naar artikelinhoud
Israël

Gantz en Netanyahu eisen beiden verkiezingsoverwinning op in Israël

Benny Gantz en Benjamin Netanyahu eisen allebei de overwinning op.Beeld REUTERS

Bij de parlementsverkiezingen in Israël zijn de partijen van de conservatieve premier Benjamin Netanyahu en zijn uitdager Benny Gantz verwikkeld in een nek-aan-nek-race, blijkt uit de eerste exitpolls dinsdag. Zowel Netanyahu als Gantz eist de overwinning op, al lijkt Netanyahu in een betere positie te zitten om een coalitie te vormen.

De Likud-partij van Netanyahu komt volgens tv-prognoses op 33 tot 36 zetels, terwijl de centrumalliantie Blauw en Wit van Gantz kan rekenen op 36 tot 37 zetels. De verschillende exitpolls geven echter allemaal iets afwijkende prognoses. Netanyahu lijkt volgens deze prognoses op koers om een nieuwe Israëlische regering te leiden en de langst zittende premier van Israël te worden.

Mathematisch is ook een grote coalitie van Likoed en Blauw-Wit mogelijk. Maar zowel Netanyahu als Gantz hadden tijdens de verkiezingscampagnes al gezegd dat ze niet in dezelfde regering willen zitten.

Lees ook: Israëlische kiesstrijd spannend tot het eind: premier Netanyahu heeft sterke tegenstander

President Reuven Rivlin heeft twee weken de tijd om te beslissen wie hij belast met het vormen van een regering. Bovendien krijgt hij van alle politieke groepen aanbevelingen voor de functie van premier. Wie daarna de meeste kans heeft voor de vorming van een regeringscoalitie, krijgt daarvoor aanvankelijk vier weken de tijd. Meestal krijgt de voorzitter van de fractie met de meeste stemmen die opdracht.

Een nieuwe regering wordt pas begin juni verwacht.