Direct naar artikelinhoud

De Wever: 'Verontrustend dat Kobo bij CD&V werkt'

Bart De Wever (N-VA) begrijpt niet dat opiniemaker Youssef Kobo voor CD&V mag werken. 'Dit is verontrustend. Kobo noemde mij 'de patroonheilige van alle racisten.'

Een delegatie van Vlaamse ondernemers en politici bezocht begin deze maand Israël. De Wever leidde die als Antwerps burgemeester, de stad met veruit de grootste Joodse gemeenschap in ons land. In een interview met Joods Actueel komt hij daar nu op terug.

Op de vraag wat hij ervan vindt dat CD&V Kobo - die door de interviewer omschreven als "de man die Israël vergelijkt met IS en in alle toonaarden het bestaansrecht van Israël ontkent" - een job heeft gegeven, zegt De Wever dat hij daar problemen mee heeft.

Kabinet-Debaets

"Ik wil er wat CD&V betreft geen partijpolitiek steekspel van maken maar ik heb ook met grote ogen gekeken naar de rekrutering van Kobo. Hij noemde mij 'de patroonheilige van alle racisten'. Zo zie je op de duur welke vrienden je hebt", benadrukt De Wever.

Kobo werkt sinds eind vorig jaar als medewerker op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets. Hij is ook vriend aan huis bij activist Dyab Abou Jahjah en was een tijdje verbonden aan Panenka, het productiehuis van de televisiemaker Tom Lenaerts.

"Dat Kobo ondertussen op het Brussels kabinet van Bianca Debaets zit, daar ben ik meer dan bezorgd over. Laat me duidelijk zijn: dit is verontrustend", vervolgt De Wever. Hij ziet een patroon waarbij een aantal partijen "bepaalde groepen" willen charmeren.

Begrijp: CD&V heeft Kobo binnengehaald om moslimstemmen te winnen. "Dat ze daarvoor bereid zijn om in bepaalde redeneringen mee te gaan, dat is een open deur intrappen. Dat men daarom de kritiek op Israël vooruit schuift om electorale redenen is evident."

Charlatan

In zijn opiniestukken en op de sociale media geeft Kobo regelmatig kritiek op Israël, N-VA en De Wever. De uitspraak waar De Wever naar verwijst dateert uit maart 2015. Kobo noemde De Wever toen op Facebook ook een vijand van het vrije woord en een charlatan.

Kobo is momenteel met vakantie. Hij wil voorlopig niet reageren op de opmerkingen van De Wever. Ook Debaets houdt de lippen op mekaar. Wellicht om geen polemiek te starten.

In het interview met Joods Actueel uit De Wever voorts nog zijn bewondering voor de Israëlische universiteiten. "Het was mindblowing om de campus van de Technion universiteit in Haifa te zien, maar ook om te horen wat ze er realiseren." En nog: "Als je van kindsbeen af wordt uitgedaagd, ontwikkel je een ernorme slagkracht. (...) Dan zie je dat we achterop hinken, en geen klein beetje."