Direct naar artikelinhoud

Rusland levert Syrië 'echte schepenkillers'

Rusland heeft Syrië geavanceerde kruisraketten geleverd die bedoeld zijn om schepen aan te vallen. Volgens Amerikaanse functionarissen zouden die raketten een eventueel ingrijpen in het conflict kunnen bemoeilijken.

Rusland heeft eerder ook al kruisraketten van het type Jachont aan Syrië geleverd, maar de meest recente lading is uitgerust met een geavanceerde radar waarmee de raketten het afweersysteem van schepen kunnen ontwijken.

Met de nieuwe versie van de Jachonts heeft Syrië een gevaarlijk wapen gekregen voor het geval de westerse landen besluiten tot het instellen van een zeeblokkade of een no-flyzone boven Syrië. "Het zijn echte schepenvernietigers", zegt Nick Brown, hoofdredacteur van Jane's International Defensie Review over de raketten.

Jeffrey White van het Institute for Near East Policy in Washington beaamt dat de levering van de raketten westerse landen ertoe zal dwingen verder uit de kust van Syrië te opereren. De leveranties hebben volgens hem ook een belangrijke politieke boodschap: het is een teken dat Rusland niet bereid is de regering van president Bashar al-Assad in de steek te laten.

Conferentie

Het nieuws over de Russische wapenleveranties komt op het moment dat Rusland en de Verenigde Staten zich juist opmaken om een internationale conferentie bijeen te roepen om te praten over een diplomatieke oplossing van het conflict in Syrië. Het is de bedoeling dat die conferentie, waarvoor ook de Syrische regering en de oppositie zijn uitgenodigd, begin juni van start gaat. Het bloedige conflict in Syrië heeft al aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, wilde wapenleverantie niet bevestigen. Maar hij vroeg zich gisteren wel af waarom de media zoveel ophef over de kwestie maken. "Wij hebben nooit verhuld dat we Syrië wapens leveren onder lopende contracten, zonder dat we daarmee onze eigen wetten of internationale afspraken schenden. We leveren vooral luchtdoelsystemen. Daardoor wordt het machtsevenwicht in de regio niet verstoord en krijgt de overheid geen voorsprong in de strijd tegen de oppositie."

Syrië bestelde de Jachontraketten in 2007 en kreeg de eerste batterijen in 2011. In totaal draait het contract om 72 raketten en 36 lanceervoertuigen. Doordat de raketbatterijen mobiel zijn, is het moeilijk ze aan te vallen.

Glashelder

De VS zijn bang dat de Russische wapenleveranties Assad het gevoel zullen geven dat hij militair nog de overhand kan krijgen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft herhaaldelijk gezegd dat de Verenigde Staten hoop koesteren dat Assad zijn 'berekeningen' over de mogelijkheid om de macht te behouden zal herzien en dat hij onderhandelingen over zijn positie zal accepteren.

Volgens Kerry heeft hij deze kwestie tijdens zijn recente bezoek aan Moskou opgeworpen, maar hij weigerde details hierover bekend te maken. "Ik denk dat we glashelder hebben gemaakt dat we het niet wenselijk vinden dat Rusland bijstand verleent", zei hij hierover. "En dat is niet veranderd."

Rusland wijst er op zijn beurt steeds op dat ook de oppositie wapens krijgt uit het buitenland.

Een groot deel daarvan komt uit Qatar en Saoedi-Arabië. Volgens de Britse krant The Financial Times heeft alleen Qatar de afgelopen twee jaar al voor 2,3 miljard euro aan materieel geleverd aan de Syrische oppositie.

In de Cypriotische haven Limasol zijn intussen drie Russische oorlogsschepen aangemeerd: een torpedojager, een tanker en een begeleidingsschip. Rusland wil wegens de crisis in Syrië zijn vloot op Cyprus versterken. Hoelang de schepen in Limasol zullen blijven, is niet duidelijk.