Direct naar artikelinhoud

begrotingsMinister guy Vanhengel 'Op 24 uur komt het niet aan'

Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel

(Open Vld) weigert te spreken

van een crisis. 'Maar we moeten

de markten overtuigen met een goede begroting.'

Nu de formatie minstens tijdelijk on hold staat, kijkt iedereen naar de ontslagnemende regering. Uittredend premier Yves Leterme (CD&V) had eerder al aangegeven dat zijn ploeg een begroting zou opmaken op basis van voorlopige twaalfden. Begrotingsminister Guy Vanhengel zegt dat dit inderdaad de enige weg is. "We hebben die procedure in gang gezet, en het is kwestie van deze via een eenvoudige wetgeving om te zetten in realiteit. Woensdag op de kern zullen we evalueren waar we staan", zei Vanhengel, die hoopt dat de onderhandelaars snel weer aan tafel gaan zitten.

"Mijn partij wil dit absoluut weer vlot krijgen, en we zijn al zover opgeschoven. Laat ons nu dat laatste stukje van de weg nog afleggen. Maar het werkstuk dat we afleveren moet de proef kunnen doorstaan waar Europa ons zal op afrekenen. Onze hervormingen moeten naast deze van de andere lidstaten kunnen staan. Anders riskeer je bij een halfbakken opmaak dat de reactie nog heftiger zal zijn dan bij een zoveelste uitstel waar we nu voor staan. Daarom zijn die zes aanbevelingen van Europa cruciaal, als toets."

De tijd dringt. De Europese Commissie bereidt zich voor om België een geldboete op te leggen van 708 miljoen euro als we er niet in slagen om tegen 15 december een geloofwaardige begroting voor te leggen.

Vanhengel nuanceert. "De commissie toont enige redelijkheid als we tegen die datum een politiek akkoord kunnen voorleggen. De beslissing voor de boete valt in januari, maar als we ervoor een begroting kunnen voorleggen, zou die boete zonder voorwerp kunnen vallen."

De minister ziet een andere deadline: "Als we een aantal maatregelen in voege willen laten treden, dan is 1 januari een belangrijke datum. Maatregelen met een fiscale impact kun je niet retroactief doen. Elke maand vertraging, is een vertraging van de inkomsten uit die hervorming."