Direct naar artikelinhoud

Hugo Broos is agressie in Algerijns voetbal zat

Drama in de Algerijnse voetbalcompetitie: de Kameroener Albert Ebossé (24) is gestorven nadat een fan uit de tribune een zware steen tegen zijn hoofd had gegooid. Hugo Broos, de trainer van de club, wil zo snel mogelijk terug naar België. 'De agressie overheerst hier.'

Een aansteker of een plastic bekertje bier. Een pijl Bengaals vuur hoogstens. Dat krijgen voetballers op Belgische velden wel eens naar zich geslingerd uit de tribunes. Maar erger dan een buil of wat verschroeid textiel wordt het nooit.

In Algerije is dat blijkbaar toch even anders. Daar stierf gisteren de Kameroener Albert Ebossé (24) aan zijn verwondingen nadat supporters van zijn club JS Kabylie uit onvrede met de met 1-2 verloren wedstrijd tegen USM Alger amok begonnen maken. De 'fans' gooiden met stenen naar de spelers, en een projectiel trof Ebossé vol op het hoofd.

De voetballer werd nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar alle hulp kwam te laat.

Slechte reputatie

De trainer van JS Kabylie is een Belg: Hugo Broos. Hij zag het drama zich voor zijn dug-out afspelen en is helemaal ondersteboven van de gebeurtenissen.

"Het incident gebeurde nadat net voor het einde de 1-2 gevallen was", legde Hugo Broos vanuit Algiers uit aan Sporza. "Terwijl er lange tijd niks aan de hand was, begonnen heethoofden plotseling met stenen te gooien. Een van die stenen - en het was geen kiezelsteen - is op het hoofd van Ebossé beland. Onze spits is aan de gevolgen van zijn verwondingen gestorven in het ziekenhuis. Dat is echt tragisch. Vooral ook omdat niemand wellicht zal kunnen achterhalen wie de dader is. Hier hangen geen camera's in de stadions."

Algerije heeft een slechte reputatie als het op voetbalgeweld aankomt. Dat ondervond Broos ook toen hij twee maanden geleden trainer werd van JS Kabylie. "De agressie overheerst hier, het gebeurt bij alle clubs. Dit had net zo goed vorige week al kunnen gebeuren, want toen zijn bij een uitwedstrijd van ons zitjes afgebroken in het stadion en weggegooid. Nu staat iedereen op zijn achterste poten en zal er misschien eindelijk iets gebeuren. Er wordt geopperd om de competitie twee maanden stil te leggen of de rest zonder publiek af te werken, maar dat is eigen aan de chaos die nu heerst."

Voor Broos is de maat nu al vol. Langer blijven in Algerije hoeft voor hem niet. "Ik denk er sterk aan om op te stappen. Ik kan mijn familie dit niet aandoen. Eerstdaags praat ik met de voorzitter, ik denk dat ik een radicale beslissing moet nemen."