Direct naar artikelinhoud

Van Overtveldt is het beu: 'Administratie is in fout'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) pikt het niet meer dat hij wordt weggezet als een kluns die de begroting altijd weer doet ontsporen. 'J'en ai marre.' Maar CD&V weet van geen ophouden.

De federale regering botst bij haar begrotingsopmaak keer op keer op tegenvallende belastinginkomsten. Telkens wordt dan Van Overtveldt aangewezen als de schuldige. Als minister van Financiën is hij verantwoordelijk. Maar volgens de gewezen journalist zijn deze tegenvallers niet te wijten aan zijn geklungel maar aan iets anders. De ramingen die hij krijgt van zijn administratie, de FOD Financiën, zijn fout.

"Ik zeg nu al twee jaar dat de cijfers niet kloppen", schrijft hij in een opmerkelijke open brief op zijn website. "Net daarom heb ik wél mijn huiswerk gemaakt. Ik heb mijn administratie gevraagd om dit te analyseren."

En wat blijkt volgens Van Overtveldt: er zitten inderdaad veel fouten in de ramingen. De rekenmodellen houden te weinig rekening met gebeurtenissen zoals aanslagen of de brexit en met nieuw beleid. "Zo worden de inkomsten al jarenlang serieus overschat. Mijn collega's die ook in de vorige regering zaten, weten dat zeer goed."

Van Overtveldt stelt voor om de ramingen voor de volgende jaren aan te passen. Op korte termijn wil hij dat de regering een buffer aanlegt van 1 miljard euro om eventuele fouten te kunnen compenseren.

Eric Van Rompuy, de financiënspecialist van CD&V en een grote criticaster van de minister, kan zijn oren niet geloven. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Die rekenmodellen worden al jaren gebruikt, zonder veel problemen. De reden waarom de inkomsten nu zo tegenvallen is omdat een aantal nieuwe belastingen van de minister niet opbrengen wat hij in zijn hoofd heeft. Hij is zelf te optimistisch. Dat is het probleem."

Van Rompuy vindt het "not done" dat Van Overtveldt de schuld in de schoenen van zijn administratie schuift. "Hij moet zijn frustraties niet afreageren."

Intussen heeft de regering nog anderhalve week om de begroting op orde te krijgen. Premier Charles Michel (MR) trapte de zoektocht naar ruim 4 miljard euro maandag af door zijn 'begrotingslijst' rond te sturen.

Nieuwe clash

In die lijst staan meer dan honderd pistes voor nieuwe inkomsten en besparingen. Het gaat onder meer over aanpassingen aan de loonindexering en de invoering van een vermogensbelasting. Ook hier dreigt een clash tussen N-VA en CD&V. N-VA wil de index graag aanpassen, maar CD&V niet. Omgekeerd wil CD&V een vermogensbelasting en N-VA niet.