Direct naar artikelinhoud

Prinselijke missie wordt een duiventil

De economische zending naar China onder leiding van prins Filip begint sterk op een duiventil te lijken. Vicepremier Vanackere verlaat de handelsmissie begin volgende week al. Vlaams minister-president Peeters vertrekt pas zondag en keert twee dagen later terug. Waals minister Marcourt zegde volledig af.

Handelsmissies onder leiding van prins Filip zijn altijd goed voor obligate hoeraberichten met indrukwekkende cijfers. Dat is bij de zending die op dit moment China aandoet niet anders. Filip en Mathilde vertrokken donderdag met in hun zog niet alleen bedrijfsleiders, maar ook beroepsfederaties, onderzoeksinstituten en universiteiten.

In totaal is de delegatie goed voor 450 leden. Dat is meer dan in 2007, maar minder dan in 2004. De Chinezen hebben ondertussen al enige ervaring met het ontvangen van prinselijke handelsmissies. Sinds 1996 is het immers al de vijfde keer dat ze een officiële zending onder leiding van de Belgische kroonprins over de vloer krijgen.

Iedereen beklemtoont het belang van de handelsmissies voor de Belgische ondernemingen. Vrijdag werd bekendgemaakt dat er een veertigtal akkoorden zal worden gesloten. Toch is de zending blijkbaar niet belangrijk genoeg om minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) in China te houden. Hij liet vanuit Peking weten dat hij begin volgende week al vertrekt.

"Men verwacht binnenkort een nieuwe regering, het is niet evident hier tien dagen lang te verblijven in zo'n context", aldus de vicepremier. Andere regingsleden staan evenmin te springen om in te vallen. Daarom is het Europees Parlementslid Annemie Neyts (Open Vld) die de plaats van Vanackere zal innemen. De liberale minister van Staat en gewezen minister van Buitenlandse Handel vergezelde de prins in het verleden al op zendingen.

Minister-president Kris Peeters (CD&V) vertrok vrijdag niet zoals gepland naar de Chinese hoofdstad, onder meer door het dreigende faillissement van de Gemeentelijke Holding. Omdat er een aantal belangrijke economische en politieke contacten op het programma staan, reist hij zondag alsnog af. Lang blijft Peeters echter niet. Zijn terugkeer is al voor dinsdag gepland. Op dat moment is prinses Mathilde al naar Brussel terug aan het vliegen.

Niet meer opportuun

Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) besliste niet af te reizen. Als officiële reden wordt de beslissing van ArcelorMittal opgegeven om een deel van zijn Luikse vestiging te sluiten. "Na die aankondiging vond de minister het niet meer opportuun om af te reizen", klonk het.

Zijn Brusselse collega Benoît Cerexhe (cdH) gaat niet alleen mee naar Peking, maar volgt de prins ook naar Chongqing, Guangzhou en Shenzen. Cerexhe vertrekt vrijdag wel op het moment dat Filip naar Shanghai trekt. Dat het gros van de ondernemers evenmin meereist naar Shanghai, is volgens Marc Bogaerts, de directeur-generaal voor het Agentschap voor Buitenlandse Handel, logisch. "Tijdens de vorige zendingen is die stad al uitgebreid aan bod gekomen. Het is op vraag van de deelnemers dat we deze keer een aantal andere locaties aandoen."