Direct naar artikelinhoud

Artisanale bom ontdekt in Leuvense treinwagon

Nabij het station van Leuven is een artisanale bom aangetroffen in een geparkeerde treinwagon. De ontmijningsdienst maakte het springtuig onschadelijk. Het geldende terreuralarm werd verscherpt.

Het geïmproviseerde springtuig werd in Leuven gevonden door een poetsploeg. Centraal onder een zitbank vonden zij een doosje met daarop een doodshoofd. Toen ze het deksel oplichtten zagen ze een vermoedelijke bom, inclusief bedrading en een klok. De gealarmeerde lokale en federale politie waarschuwden daarop de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) uit het nabijgelegen Heverlee.

"Alle fysieke elementen waren aanwezig om het pakket als gevaarlijk te beschouwen", zegt commandant Nollet, de interventieofficier van DOVO die met zijn ploeg tussenbeide kwam. "We hebben er een gecontroleerde lading op afgeschoten waarna het tuig uit elkaar is gevlogen. We hebben de restanten van de bedrading, het schakelbord en het kruit meegenomen voor onderzoek in ons labo. In welke mate de lading schade kon aanrichten, moet detailonderzoek uitwijzen in de loop van de volgende weken.

"Alles wijst voorlopig op een geïmproviseerd explosief, het werk van doe-het-zelvers. Vanuit technisch oogpunt leek alles redelijk artisanaal samengesteld. Ik denk niet dat zo'n klein tuig de wagon zou opblazen. Maar, had het gewerkt, dan had ik toch niet graag op die bank gezeten."

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) bevestigde gisteren de vondst van een "zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom", waarvan het explosief volgens haar uit enkele kogels bestond. Milquet vergaderde over de vondst met het Coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse (OCAD).

De andere betrokken overheden weigerden gisteren verder commentaar te geven over de zaak. "Dit is wel een belangrijk signaal. Wij beschouwen het als een waarschuwing", vertelde ons een andere, goedgeplaatste, bron. Het blijft onduidelijk wie erachter zit. Niemand had een waarschuwing gestuurd.

De veiligheidsdiensten van ons land staan wel al een week op scherp. Sinds vorige week zondag is er sprake van een verhoogde Al Qaidaterreurdreiging. Aanleiding zijn waarschuwingen van buitenlandse inlichtingendiensten dat in Frankrijk en België transportsystemen worden geviseerd. Daarom is er al extra politiebewaking in luchthavens en stations.

De vondst van een artisanale bom versterkt de vrees voor aanslagen door zogeheten 'lone wolves'. De Staatsveiligheid waarschuwt al een tijdje voor een verandering van de terreurdreiging, van georganiseerde slapende cellen naar individuen die onder invloed door een radicale ideologie op eigen houtje beslissen aanslagen te plegen.

Op het internet zijn Al Qaidahandleidingen om 'keukenbommen' samen te stellen angstaanjagend eenvoudig te vinden, ook in België.