Direct naar artikelinhoud

Schilderij van Da Vinci 'te grondig' gerestaureerd

Twee Franse topexperts zijn opgestapt uit de adviescommissie van het Louvre, die de restauratie begeleidt van Madonna met Kind en Sint-Anna, een schilderij van Leonardo da Vinci uit 1508. Ze vinden dat het Parijse museum een van Da Vinci's meesterwerken te grondig heeft laten reinigen.

Volgens Ségolène Bergeon Langle en Jean-Pierre Cuzin heeft het paneel van Da Vinci nu een helderheid die de renaissancekunstenaar nooit voor ogen heeft gestaan. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De twee experts hebben ontslag genomen om hun ongenoegen over de gang van zaken te uiten. Het gaat daarbij niet om de minsten. Ségolène Bergeon Langle wordt in Frankrijk beschouwd als een nationale autoriteit op het vlak van beeldende kunst en schilderijenrestauratie. Zij is in zowat alle nationale musea in Frankrijk, ook het Louvre, verantwoordelijk geweest voor de conservatie van kunstwerken. Jean-Pierre Cuzin is het voormalige hoofd van de afdeling schilderijen in het Louvre.

Geen van beiden wilde verdere commentaar verstrekken over hun ontslag, maar een bron binnen het Louvre zegt dat zij alle twee vinden dat de restauratie "te ver" is gegaan en dat men te weinig adequate tests heeft uitgevoerd.

Blijkbaar is de adviescommissie inmiddels totaal verdeeld tussen de 'believers', die ervan overtuigd zijn dat het schilderij nu veel te helder is, en zij die vinden dat de reiniging nog vrij gematigd is gebleven. Er zijn naar verluidt ook discussies geweest over de verwijdering van een verflaag: volgens enkelen kon dat probleemloos gebeuren omdat het een latere overschildering betrof, terwijl anderen ervan overtuigd waren dat het een vernislaagje was dat door Leonardo zelf aangebracht was.

De twee ontslagen zijn bijzonder gênant voor het Louvre, aangezien het om voormalige topmedewerkers gaat. Het is ook pijnlijk voor de collega's in de twintigkoppige internationale commissie, die twee leden telt van de National Gallery in Londen: Larry Keith en Luke Syson. Zij zijn beiden verantwoordelijk voor de recente restauratie van Leonardo's Virgin of the Rocks.

Volgens de bron bij het Louvre steunen Keith en Syson de harde restauratie van het Louvreschilderij volkomen. "De Engelsen wilden steeds verdergaan. Ze zeiden dat ze er zich van bewust waren dat Leonardo bijzonder fragiel is, maar dat we 'zonder enig gevaar voor het schilderij' konden voortwerken."

Een jaar geleden was er nog een dispuut over oplosmiddelen die volgens de Engelse experts 'veilig' waren, terwijl Bergeon Langle overtuigd was van het tegenovergestelde. Zeventien jaar geleden had het Louvre al eens een poging ondernomen om het betreffende schilderij te reinigen, maar besloot toen om de zaken zo te laten uit vrees dat oplosmiddelen het geroemde wazige sfumato van Da Vinci zouden aantasten. "De mensen die van schitterende kleuren houden, hebben het nu voor het zeggen", stelt nog dezelfde bron.

Michael Daley, directeur van ArtWatch UK, heeft in het verleden al vaker de National Gallery met de vinger gewezen voor het radicaal reinigen van schilderijen. De National Gallery wil voorlopig geen commentaar geven.

Op 3 januari wordt het schilderij van Leonardo opnieuw bekeken door experts. Zij zullen dan beslissen over verdere retouches.