Direct naar artikelinhoud

Alejandro Valverde wereldwijd geschorst tot eind december 2011

Alejandro Valverde (30), tweevoudig laureaat van Luik-Bastenaken-Luik en vorig jaar winnaar van de Vuelta, wordt wereldwijd voor twee jaar geschorst voor zijn aandeel in de Spaanse bloeddopingzaak Operación Puerto. Dat besliste het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

Spanjaard nu toch algemeen gestraft na vaudeville in dopingzaak Operación Puerto

LAUSANNE

Valverdes schorsing loopt met terugwerkende kracht van 1 januari 2010 tot 31 december 2011. De Internationale Wielrenunie (UCI) en het Wereld Antidopingagentschap (WADA) reageren opgelucht.

Nooit eerder sprak zoveel blijdschap uit een UCI- of WADA-communiqué. De traditioneel formele, zakelijke toon maakte bij de bekendmaking van Valverdes sanctie letterlijk plaats voor tevredenheid, opluchting en herwonnen rust. “De beslissing van het TAS zet eindelijk een punt achter een situatie die stilaan onhoudbaar was geworden”, luidt het. “De houding van mijnheer Valverde heeft de UCI en de wielersport in het algemeen intussen veel schade toegebracht.”

Geef de UCI eens ongelijk. Een vaudeville was het geworden, daar in Spanje. Alles begon in mei 2006 bij bloedzakje 18 met codenaam Valv.(Piti) in het bloedarchief van dokter Eufemiano Fuentes, spilfiguur in Operación Puerto. Duidelijk verwijzend naar Valverde, die thuis een hond had rondlopen luisterend naar de naam Piti. Jarenlang bleef ‘El Imbatido’ zijn onschuld uitschreeuwen, tot het Italiaans Olympisch Comité (CONI) in mei 2009 na een vergelijkend DNA-onderzoek een schorsing van twee jaar uitsprak op Italiaans grondgebied. UCI én WADA eisten een wereldwijde uitbreiding van die straf, maar stuitten op een onwillige Spaanse wielerfederatie.

Het was het begin van een verbeten procedurestrijd, waarbij Valverdes advocaten zowat alle gerechtelijke wegen bewandelden. Al die tijd bleef hij gewoon koersen (en winnen), alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Op elke stap die UCI en WADA zetten, reageerde Valverde en zijn gevolg met een opmerkelijke arrogantie en verontwaardiging.

Zijn naam dook in de tussentijd ook op in de Weense bloeddopingzaak rond het HumanPlasma-labo en Operación Grial, het dossier dat de ongecodeerde lijst van dopingschema’s van ex-Kelmedokter Walter Virù uit de periode 2001-2004 blootlegde. Het net sloot zich langzaam maar zeker rond Valverde.

Grote doorbraak was uiteindelijk de beslissing van de Madrileense rechter, drie weken geleden. Die vond dat het CONI het onderzochte bloedzakje rechtmatig had verkregen. Wat meteen het pad effende voor een eindverdict van het TAS in de rechtszaak van UCI en WADA tegen de Spaanse wielerbond. Valverde wordt retroactief twee jaar aan de kant gezet. Hij wordt geschrapt uit alle resultaten van wedstrijden die hij dit jaar reed, moet zijn gewonnen prijzengeld integraal terugstorten aan de UCI en verliest al zijn behaalde punten voor de UCI-wereldranking, die hij tot gisteren aanvoerde. In het kamp-Valverde bleef het tot gisteravond angstvallig stil.