Direct naar artikelinhoud

Di Rupo verdeelt Vlamingen en Walen

Bij zowat elke vraag in deze peiling over de toekomstige premier blijkt er een diepe kloof tussen Waalse en Vlaamse kiezers te bestaan.

Elio Di Rupo heeft duidelijk nog wat werk aan de winkel om in Vlaanderen aanvaard te worden als eerste minister. Hoewel uit het onderzoek naar de populairste politici blijkt dat 48 procent van de Vlamingen wil dat de PS-voorzitter de volgende maanden een rol speelt in het Belgische politieke landschap, blijft een leidende rol in de Wetstraat 16 een brug te ver voor een meerderheid de Vlamingen.

Op de vraag of de man die de voorbije maanden als formateur aan de slag was door iemand anders zou moeten worden vervangen, antwoordt maar liefst 59 procent van de Vlamingen bevestigend. In Wallonië zien we net het omgekeerde beeld. Daar is 69 procent van de ondervraagden het niet eens met die stelling.

Ook bij andere vragen blijft die kloof tussen kiezers in beide landsdelen diep. 62 procent van de Vlamingen gaat niet akkoord met de stelling dat het PS-kopstuk 'doet wat nodig is voor ons land'. Bij de Walen gaat 67 procent wel akkoord met die stelling.

Zes op tien Vlamingen denkt niet dat Di Rupo 'oprecht toegewijd is aan het verbeteren van de levensstandaard van mensen als ik en mijn gezin'. In Wallonië is 61 procent ervan overtuigd dat dat wel het geval is.

Driekwart van Vlaanderen vindt dat de toekomstige bewoner van de Wetstraat 16 niet doet wat nodig is voor de Vlamingen in ons land. 68 procent van de Walen is echter van oordeel dat hij doet wat nodig is voor de Franstaligen in ons land.

De minst slechte score haalt de formateur op de vraag of hij betrouwbaar is. Volgens 55 procent van de Vlamingen is dat niet het geval. In Wallonië wordt hij door 66 procent als 'betrouwbaar' omschreven.