Direct naar artikelinhoud

Torfs wil niet alle bachelors voor de klas

Een academische bachelor- en lerarenopleiding volstaan voortaan om les te geven. De maatregel moet helpen het lerarentekort aan te pakken. KU Leuven-rector Rik Torfs is niet overtuigd. 'Dit lijkt een gemakkelijkheidsoplossing.'

Vanaf 1 september worden academische bachelors op hetzelfde niveau geplaatst als professionele bachelors. Ze zullen ook na drie jaar studeren voor de klas kunnen staan in de eerste en tweede graad van aso, tso en kso, en in de derde graad van het bso. De academische bachelors (bedoeld als een voorbereidende stap op een masteropleiding) zullen evenveel verdienen als de professionele (bedoeld om meteen de arbeidsmarkt op te gaan). De maatregel moet helpen om het lerarentekort aan te pakken.

Rik Torfs reageert negatief. "We moeten ons toch de vraag stellen: kan iedereen onderwijs geven? Talent is een factor, maar er komt toch meer bij kijken. We hebben een lerarentekort, dat is duidelijk. Maar volgens mij zit de oplossing in het opwaarderen van het beroep. Dat is de fundamentele discussie. En dan moeten we kijken naar de administratieve taken, het aantal nevenactiviteiten en uiteraard ook de verloning. Al ligt dat moeilijk. Nu gebeurt het omgekeerde: de criteria gaan omlaag."

Paul De Knop, de rector van de Vrije Universiteit Brussel, zegt dat hij achter het principe staat. Maar hij heeft nog een reeks vragen over de praktische uitwerking. "Dit heeft wel implicaties voor onze opleidingen. We moeten dan herbekijken of de spreiding tussen de vakken die in de bachelors en masters worden gegeven, wel goed zit. De bachelors moeten bijvoorbeeld voldoende gespecialiseerde vakken krijgen."

De vakbonden twijfelen net als Torfs of een academische bachelor al voldoende body heeft om leraar te worden. "Vergeet niet dat het nooit als uitstroomdiploma bedoeld was", zegt de christelijke onderwijsbond COC.

Chronisch tekort

Alleen het katholiek onderwijs lijkt voorlopig enthousiast. "Gelet op het chronische lerarentekort is iedere beschikbare kandidaat welkom", zegt Chris Smits, secretaris-generaal van het katholiek secundair onderwijs.

Voor het deeltijds kunst- en het buitengewoon onderwijs is de nieuwe maatregel al beklonken. Voor het gewone secundair moet de Raad van State er zich nog over buigen.