Direct naar artikelinhoud

Di Rupo moet dubbel zo veel besparen als gedacht

178 miljoen euro dacht de regering-Di Rupo nog te moeten zoeken voor de begroting van 2014. Maar daar zat ze er dus even naast. Of beter: daar zat het Monitoringcomité ernaast. Dat stelde zijn cijfers bij: het gat bedraagt plots 359 miljoen euro.

Ten laatste op 15 oktober verwacht de Europese Commissie het Belgische begrotingshuiswerk: een sluitend plan voor 2014 waarbij het tekort wordt weggewerkt tot 2,15 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Tot deze week dachten premier Elio Di Rupo (PS) en de zijnen dat dat kinderspel zou worden. Voor de zomer werd immers al 2,4 miljard euro gevonden. Restte er volgens de berekeningen van het Monitoringcomité, dat de begroting in de gaten houdt, nog een 175 miljoen euro. Dat was de stand van zaken op 13 september.

Maar twee weken later blijkt dat de gegevens van de sociale zekerheid toen nog niet volledig waren en dat onder meer de inkomsten uit het bankenplan tegenvallen. Bovendien was er nog geen rekening gehouden met de impact van de begrotingscontrole van 2013, die vorige week werd afgerond.

Bilateraaltjes

En dus is het gat plots opnieuw groter, dubbel zo groot meer bepaald. "Deze situatie is helemaal niet zo uitzonderlijk", klinkt het binnen de regering. "Het gaat om praktische problemen, niet om onkunde. Het Monitoringcomité is voor zijn berekeningen afhankelijk van de informatie die het krijgt van alle departementen en diensten. In dit geval was bijvoorbeeld de sociale zekerheid een dag te laat met haar cijfers. Zodat het Monitoringcomité eerst moest afgaan op niet de meest exacte data."

359 miljoen euro moeten de ministers de komende weken nog vinden. Gisteren zijn de bilateraaltjes gestart tussen de ministers van Begroting Olivier Chastel (MR) en Financiën Koen Geens (CD&V) enerzijds, en de verschillende vicepremiers anderzijds.

Wellicht komt het kernkabinet volgend weekend een eerste keer samen om de inspanning te bespreken. Al moeten premier Di Rupo en vicepremier Didier Reynders (MR) dan wel op tijd terugkeren van hun trip naar het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

359

miljoen euro

bedraagt het gat in de begroting plots. Dat geld moeten de ministers voor 15 oktober zien te vinden