Direct naar artikelinhoud

Lech Walesa: 'Homo's horen niet thuis in parlement'

Oud-vakbondsleider Lech Walesa, het boegbeeld van de democratisering van Polen, zegt dat homoseksuelen geen recht hebben op een politieke rol en ook niet in het parlement thuishoren. De uitspraak stuit op woede en onbegrip.

Walesa, tevens oud-president van Polen en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, deed zijn uitspraak op televisie. "Homo's hebben geen recht op de voorste banken in het parlement," zei hij, "en zouden achterop moeten zitten, of liefst nog achter een muur."

Volgens de voormalige voorman van Solidarnosc "moeten homoseksuelen zich ervan bewust zijn dat ze een minderheid zijn en moeten ze hun wil niet willen opleggen aan de meerderheid."

"Ik ben van de oude school", motiveerde Walesa zijn standpunt. "Ik begrijp dat er mensen met een andere oriëntatie bestaan en dat ze hun identiteit hebben. Maar ze mogen niet tornen aan de gevestigde orde."

Walesa's uitspraak paste in een discussie over het samenlevingscontract. Laatst probeerde een aantal parlementsleden daar een wet toe te laten goedkeuren, zonder succes. In het parlement zitten maar één openlijk homoseksueel politicus en één transgender.

Volgens Walesa, diep katholiek en vader van acht kinderen, maken holebi's het al te bont. "Ze brengen het hoofd van onze kinderen en kleinkinderen op hol."