Direct naar artikelinhoud

Moebarak bemiddelt toch nog in Israëlisch-Palestijns conflict

Tijdens het weekeinde zijn zowel de Palestijnse president Mahmoud Abbas als de Israëlische eerste minister Benyamin Netanyahu bij de Egyptische president Hosni Moebarak op bezoek geweest. Het feit dat deze onmoetingen van woensdag naar zondag verschoven werden, deed al meteen weer speculaties over Moebaraks gezondheid ontstaan. Het neemt echter niet weg dat Moebarak zijn rol van bemiddelaar in het Palestijns-Israëlische conflict blijft spelen, zoals hij dat al jarenlang doet. Mede op Amerikaanse vraag stuurt hij er op aan dat het zo snel mogelijk weer tot directe gesprekken tussen de Palestijnen en Israël komt. Die liggen nu al meer dan een jaar stil, in hoofdzaak omdat Israël Joodse nederzettingen blijft bouwen op Palestijns gebied, ondanks de massale internationale druk. Ook Washington probeert druk uit te oefenen op beide partijen, maar zonder succes.

Moebarak is een oude rot in de bemiddelingen tussen Palestijnen en Israëli’s en wordt daarom door iedereen gerespecteerd. Na de ontmoetingen van zondag is niet veel gezegd en de herneming van de directe gesprekken zal nog niet voor morgen zijn, maar er is wel sprake van lichte toenadering. Het wegvallen van Moebarak zou een klap zijn voor de onderhandelingen, vooral ook omdat de Egyptische president goede relaties heeft met zowel Washington, Jeruzalem als Ramallah. Onlangs zette hij een stap in de richting van Hamas door de Egyptische blokkade van de Gazastrook op te heffen.

Een van de bemiddelingspogingen van Moebarak houdt verband met de vier jaar geleden ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit, die door Hamas wordt vastgehouden. Moebarak houdt er al lang een stille diplomatie inzake Shalit op na, waarover nooit iets gelost wordt. Overigens heeft ook de chef van de EU-diplomatie, Catherine Ashton, zich nu ingeschakeld in de affaire-Shalit. (FS)